Ontpillen

Miljoenen Nederlanders slikken dagelijks medicijnen tegen onder meer hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slapeloosheid, brandend maagzuur, gewrichtsklachten, botontkalking en diabetes type 2. Aandoeningen die we vaak 'verouderingsziekten' noemen, maar die in hoge mate door onze manier van leven worden veroorzaakt. Wij kunnen veel gezonder oud worden, met minder pillen en vervelende bijwerkingen. Dit is het uitgangspunt van Ontpillen, het nieuwe boek van David van Bodegom dat in juni 2018 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact. Het boek is interessant voor iedereen die het dagelijks innemen van een handvol medicijnen zo lang mogelijk wil uitstellen, en uiteraard ook voor iedereen die vanaf vandaag minder pillen wil slikken. Raadpleeg in het laatste geval altijd eerst uw huisarts voordat u uw medicatie aanpast.

Mini cursus Ontpillen
Met ingang van vrijdag 1 juni a.s. starten we met een gratis online mini cursus Ontpillen. Deelnemers ontvangen elke maand in hun mailbox een nieuwsbrief vol praktische tips, interessante artikelen en video's. Kijk voor meer informatie en inschrijven op de cursuspagina.

Ontpillen in Zin magazine
Ontpillen was ook het uitgangspunt van de rubriek 'Ontpillen met dr. David' die in 2016 en 2017 in Zin magazine stond. Hierin zette David elke maand uiteen wat lezers zelf aan de meest voorkomende verouderingsziekten kunnen doen. Met een gedegen wetenschappelijke vergelijking van de effecten van medicijnen ten opzichte van verschillende leefstijlaanpassingen en onconventionele, praktische tips om een gezonde leefstijl duurzaam in de dagelijkse routine in te passen. De tips zijn gebaseerd op de bestseller Oud worden in de praktijk. Laat de omgeving het werk doen die hij in 2015 schreef samen met professor Rudi Westendorp. De illustraties bij deze rubriek zijn verzorgd door Sabine Wisman.

Hieronder vindt u de onderwerpen die in Zin aan bod kwamen, inclusief achtergrondinformatie en verantwoording: