Zorgesthetische werkplaats

Leyden Academy organiseert een bijzondere reeks gratis bijeenkomsten voor ouderen en voor professionals in de ouderenzorg! We hebben vijf thema’s geselecteerd die zowel in het leven als in de zorg aan de orde van de dag zijn: empathie & interesse, kwetsbaarheid & weerbaarheid, vrijheid & grip, verlangen & intimiteit en stilstand & verandering.

Via beweging, dans en taal gaan we samen op zoek naar nieuwe betekenissen. Neem bijvoorbeeld empathie. In de zorg gaat het vaak alleen over hoe je empathie zou moeten tonen. Maar hoe voel je empathie in je lichaam, hoe voelt het als er geen empathie is waar dat misschien wel verlangd wordt? Of zelfs antipathie, hoe ziet dat eruit en op welke manieren mag dat er zijn en kun je het erover hebben? Dat zijn vragen die zelden worden gesteld.

Bijeenkomsten voor ouderen
1 | Empathie & interesse voor ouderen op vrijdag 7 april van 9.30 tot 12.30 uur
2 | Kwetsbaarheid & weerbaarheid voor ouderen op vrijdag 19 mei van 9.30 tot 12.30 uur
3 | Vrijheid & grip voor ouderen op vrijdag 2 juni van 9.30 tot 12.30 uur
4 | Verlangen & intimiteit voor ouderen op vrijdag 29 september van 9.30 tot 12.30 uur
5 | Stilstand & verandering voor ouderen op vrijdag 3 november van 9.30 tot 12.30 uur

Klik hier voor de brochure voor ouderen.

Bijeenkomsten voor zorgprofessionals
1 | Empathie & interesse voor zorgprofessionals op vrijdag 24 maart van 13.00 tot 16.00 uur
2 | Kwetsbaarheid & weerbaarheid voor zorgprofessionals op vrijdag 21 april van 13.00 tot 16.00 uur
3 | Vrijheid & grip voor zorgprofessionals op vrijdag 30 juni van 13.00 tot 16.00 uur
4 | Verlangen & intimiteit voor zorgprofessionals op vrijdag 15 september van 13.00 tot 16.00 uur
5 | Stilstand & verandering voor zorgprofessionals op vrijdag 17 november van 13.00 tot 16.00 uur

Klik hier de brochure voor zorgprofessionals.

We willen deze thema’s graag met u samen verder verdiepen, en uw ideeën erover een stem geven. Dit doen we om de zorg van nu en de toekomst beter afgestemd te laten zijn op uw ervaringen en behoeften. U bent van harte uitgenodigd om aan een, meerdere of alle bijeenkomsten deel te nemen. Deelname is gratis en vindt plaats bij Leyden Academy (Poortgebouw Zuid, Rijnsburgerweg 10 in Leiden).

Een van de deelnemers over de eerdere bijeenkomst over empathie en interesse: “Er ontstond een razendsnelle verbinding en openheid met elkaar. Dit kwam door de professionele aanpak, dat bood echt vertrouwen en veiligheid. Echt knap hoe iets wat als los zand begint, zich zo waardevol ontwikkelt. Een aanrader!”

Workshop ‘De wijsheid van hout’
In deze workshop onderzoeken we vormen van maken als manieren om te zorgen. De liefde van een maker voor het werk is zorg. En zoals geen twee stukken hout hetzelfde zijn, zo maken twee mensen iets nooit exact op dezelfde manier. Verschillende mensen, andere lichamen, andere manieren van reageren op materiaal, op gereedschap, op wat zich aandient en wat zich vormt. Door samen hout te bewerken en te maken, onderzoeken we onze eigen professionaliteit en vakmanschap. Onder begeleiding van kunstenaar Sandra Schouten en filosoof Tom Maassen wordt houtbewerking tot een inspirerende en verdiepende vorm van zelfonderzoek. Deze workshop is geschikt voor zorgprofessionals, ouderen, docenten en studenten, en kunnen we op aanvraag organiseren.

Heeft u interesse in deelname aan een of meerdere van eerdergenoemde bijeenkomsten, wilt u een workshop bijwonen of heeft u vragen met betrekking tot de zorgesthetische werkplaats? Neem dan contact op met Tom Maassen via werkplaats@leydenacademy.nl.