Portrettengalerij

Van 11 november 2023 tot 11 november 2024 siert het portret van Aad van der Linden onze website, sociale media-accounts en diverse communicatiemiddelen. De portretfoto is gemaakt door fotograaf Henk Aschman. Aad is 77 jaar en woont met zijn vrouw Nel in Noordwijkerhout. Ze hebben twee kinderen, dochter Mona en zoon Remco. Aads levensverhaal is er een van vallen en opstaan.

Schouder eronder en gaan
Aad leerde als kind al dat niets vanzelf komt en dat je hard moet werken. Als hij vijftien jaar is, overlijdt zijn vader. Zijn moeder blijft achter met zes zonen, drie dochters en een bollenbedrijf. Als gevolg hiervan heeft Aad weinig opleiding gehad. Vervolgens rolde hij zijn leven lang in beroepen waar hij geen ervaring in of kennis over had. Schouders eronder en extra stappen zetten, dat is kenmerkend voor Aads aanpak. Hij klom dan ook gestaag op in de 34 jaar dat hij in een groot aannemersbedrijf werkte. Helaas betekende een terugkerende tumor in zijn hoofd het einde van dat dienstverband. Aad was toen 59 jaar.

De kracht van een openhartig gesprek
Naast de fysieke klachten en het functieverlies dat de tumor met zich meebracht, ging Aad bijna 25 jaar gebukt onder schuldgevoelens. Door een zwaar ongeluk, buiten zijn schuld, liet iemand het leven. Hij kon dit verdriet pas een plek geven na een openhartig gesprek met zijn zoon tijdens een roadtrip naar Ibiza en enkele daaruit voortvloeiende EMDR-sessies. Tijdens die reis naar Ibiza plaatste zoonlief een foto van zijn vader op Facebook. Het was het startpunt van een nieuwe loopbaan: vader en zoon werden benaderd voor een fotoshoot. Hierna volgden meerdere duo-opdrachten. Aad kijkt met veel plezier terug op de vijf jaar (van zijn 70e tot zijn 75e) dat ze samen de wereld over toerden. Een van zijn mooiste herinneringen uit die tijd is de modeshow die hij als EMDR-ambassadeur met zijn zoon in Australia liep. Ook had Aad internationale shoots zonder zijn zoon. Dat hij geen Engels spreekt, maakte daarbij niets uit. Met handen en voeten kwam hij er wel uit.

Respect voor mantelzorgers
Nadat zijn vrouw Nel in 2021 de diagnose dementie kreeg, stopte Aad met het modellenwerk. “Haar dementie is nog in een redelijk vroeg stadium. Maar ons leven staat op zijn kop. Ik ben nu full-time mantelzorger. Natuurlijk doe ik dat met liefde, maar het is zwaar en emotioneel.” aldus Aad. Aads leven getuigt van veerkracht, wij hebben veel respect voor hem. Het komend jaar staat hij daarvoor symbool, én voor mantelzorgers in Nederland. Hulde aan hen allen!

Meer over Aad kunt u horen op de podcast nr. 4 van de serie Toen & Nu die, in opdracht van het Jo Visser fonds is gemaakt.

We zijn op zoek naar een vitale, oudere dame voor 2024-2025
Ieder jaar figureert een vitale, levenslustige oudere dame of heer die vol in het leven staat als ‘het gezicht van Leyden Academy’. We streven hierbij naar een goede afspiegeling van de samenleving. Voor 2024-2025 zijn wij op zoek naar een vitale oudere dame (vanaf ongeveer 75 jaar) die plezier en levenslust uitstraalt. Zoekt u met ons mee naar het nieuwe gezicht van Leyden Academy? U kunt uw rechtenvrije portretfoto’s, met een korte beschrijving van het 'gezicht' tot eind september 2024 mailen naar koemans@leydenacademy.nl. Vervolgens zal de directie van Leyden Academy het winnende portret kiezen.

Maak ook kennis met onze eerdere ‘gezichten’ Afifa (2023), Theo (2022)Margaretha (2021), Loek (2020), Leonie (2019), Hans (2018) en Jannie (2017).