Ontpillen: gezond leven met minder pillen

Naarmate we ouder worden gaat er steeds meer in ons lijf haperen. Veel (ouderdoms)kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde leefstijl, maar veel vaker dan nodig is grijpen we naar pillen. In Nederland slikken we jaarlijks meer dan negen miljard medicijnen tegen onder meer hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slapeloosheid, brandend maagzuur, gewrichtsklachten, botontkalking en diabetes type 2. Aandoeningen die we vaak 'verouderingsziekten' noemen, maar die in hoge mate door onze manier van leven worden veroorzaakt. Dat is per persoon gemiddeld 500 pillen per jaar, bij ouderen zelfs drie keer zoveel. We kunnen veel gezonder oud worden, met minder pillen en vervelende bijwerkingen, en tegen aanzienlijk lagere kosten. Medicijnen onderdrukken de symptomen maar pakken vaak het onderliggende probleem niet aan.

Dit is het uitgangspunt van het boek Ontpillen van David van Bodegom dat op 15 juni 2018 bij uitgeverij Atlas Contact is verschenen. Hoe hou je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Slaap je beter als je meer sport? Kun je je hersenen trainen? Wat kun je doen om erectiestoornissen te voorkomen? Ontpillen helpt je je lijf beter te begrijpen en laat zien hoe je door aanpassing van je leefstijl minder pillen kunt slikken en langer gezond blijft. Het boek is interessant voor iedereen die het dagelijks innemen van een handvol medicijnen zo lang mogelijk wil uitstellen, en uiteraard ook voor iedereen die vanaf vandaag minder pillen wil slikken. Raadpleeg in het laatste geval altijd eerst uw huisarts voordat u uw medicatie aanpast.

Enkele tips uit Ontpillen:

  • Slecht slapen maakt je dikker omdat je extra gaat snoepen om energie op te doen. Slaappillen helpen maar twee weken, daarna zorgen ze vooral voor sufheid en ongelukken.
  • Last van brandend maagzuur? Laat de zwaartekracht het werk doen en zet het hoofdeinde van je bed omhoog. Ook kauwgom kauwen helpt.
  • Zwarte koffie beschermt tegen diabetes. Hoe meer koppen per dag, hoe beter.
  • Elke dag een handje noten eten helpt om je cholesterol te verlagen.
  • Heren die moeilijk plassen: ga zitten. Mannen hebben meer klachten als zij staand plassen.

‘Ouderdomsspecialist Van Bodegom leert je hoe je bij het ouder worden niet naar pillen hoeft te grijpen.' – Trouw

‘Een indringende oproep van een bevlogen dokter. Wetenschappelijk onderbouwde uitzichten om langer gezond te blijven, zonder pillen!’ –  Rudi Westendorp

'De eerste zinnen maken meteen duidelijk waar de auteur staat: 'Ik ben opgeleid tot dokter, maar op een dag heb ik mijn witte jas uitgetrokken en ben ik gestopt met het voorschrijven van pillen. Ik wilde geen mensen meer beter maken. Ik wilde mensen langer gezond houden.' - de Volkskrant

Klik hier voor de boekbespreking in NRC Handelsblad (30 juli 2018) en hier voor het interview met David van Bodegom op Nieuwsweekend, NPO Radio 1 (16 juni 2018).

Minicursus Ontpillen
Googelen naar medische aandoeningen en oplossingen doen we graag en vaak. Maar wat is waar en wat niet? Daarom hebben we een online minicursus Ontpillen gemaakt. In tien maandelijkse edities geven David van Bodegom en andere experts van Leyden Academy aan de hand van relevante artikelen, infographics en video’s praktische tips om een gezonde leefstijl in de dagelijkse routine in te passen. De minicursus is in april 2019 reeds afgerond maar is nog steeds toegankelijk. Benieuwd? Klik dan hier!

Ontpillen in Zin magazine
Ontpillen was ook het uitgangspunt van de rubriek 'Ontpillen met dr. David' die in 2016 en 2017 in Zin magazine stond. Hierin zette David elke maand uiteen wat lezers zelf aan de meest voorkomende verouderingsziekten kunnen doen. Met een gedegen wetenschappelijke vergelijking van de effecten van medicijnen ten opzichte van verschillende leefstijlaanpassingen en onconventionele, praktische tips om een gezonde leefstijl duurzaam in de dagelijkse routine in te passen. De tips zijn gebaseerd op de bestseller Oud worden in de praktijk. Laat de omgeving het werk doen uit 2015. De illustraties bij deze rubriek zijn verzorgd door Sabine Wisman.

Hieronder vindt u de onderwerpen die in Zin aan bod kwamen, inclusief achtergrondinformatie en verantwoording: