Kunstzinnige PAR-training voor onderzoekers

Participatief werken in onderzoeken en projecten is binnen ons kennisinstituut een leidend principe. Hoe doe je dat op een goede en ethische manier? En wat is de waarde van creatieve en kunstzinnige methoden? Je hoort het tijdens de kunstzinnige PAR-training die we in najaar 2024 in Leiden geven.

Prof. dr. Tineke Abma en Barbara Groot ontwikkelden jaren geleden een training Participatief actieonderzoek om de basisprincipes van deze benadering op een interactieve wijze aan onderzoekers mee te geven. Inmiddels is de training uitgebreid met inzichten uit de praktijk, waarin we samenwerken met kunstenaars. Deze training zal worden gegeven door Tineke Abma en Lieke de Kock.

In deze training Participatief onderzoek staat onderzoek met mensen centraal. Zij worden niet alleen actief betrokken in het onderzoek, maar co-creëren kennis met elkaar. Machtsverhoudingen in onderzoek verschuiven daarmee van de onderzoeker als expert naar een meer egalitaire verhouding tussen onderzoekers en co-onderzoekers. Participatief onderzoek is gericht op sociale verandering, en wil dus verder gaan dan het beschrijven of interpreteren van de werkelijkheid.

De training volgt de stappen van participatief onderzoek, startend met hoe je anderen meeneemt in de benadering, het proces kunt opstarten en organiseren tot en met het genereren en samen interpreteren van bevindingen en realiseren van impact en verandering. Het betrekken van kunstenaars in al deze stappen kan een grote meerwaarde hebben, dat zullen cursisten tijdens deze training zelf ondervinden. Ingewikkelde issues en struikelblokken (zoals opgelegde grenzen en eisen, frustraties, weerstanden, schaarste en conflicten) worden niet onder het tapijt geveegd, maar komen uitgebreid aan de orde. De training is ingebed in onze eigen onderzoekservaringen en die van collega’s, uit de praktijk gegrepen en realistisch.

Voor wie en door wie?
Ben je (junior) onderzoeker? Dan is deze training geschikt voor jou. Naast Prof. dr. Tineke Abma en Lieke de Kock zullen ook Charlotte Langemeijer, Tamar Shahinian, Elena Bendien en Barbara Groot bijdragen middels (interactieve) colleges.

Ik heb deze training gevolgd om het actieonderzoek in mijn project theoretisch te ondersteunen. Het bood meer dan ik had verwacht: naast nuttige theorieën ontdekte ik praktische, creatieve methoden die ik meteen in mijn werk kon gebruiken. Het was ook waardevol om in contact te komen met andere onderzoekers die geïnteresseerd zijn in actieonderzoek. Hun enthousiasme en ideeën blijven erg inspirerend. Deze training is zeker een aanrader voor iedereen die actief of geïnteresseerd is in actieonderzoek. – deelnemer in 2023

Leerdoelen
De training helpt je om je onderzoek met mensen vorm te geven, te organiseren en om binnen het onderzoek samen in actie te komen en te handelen ten behoeve van sociale verandering. De training biedt een kompas en geeft praktische handvatten om te navigeren door het onderzoeksproces. Het maakt je gevoelig voor de complexe relationele en ethische issues in het leerproces dat mensen doormaken, en je rol en verantwoordelijkheden als onderzoeker. Ook bieden de docenten creatieve en kunstzinnige methoden en praktische voorbeelden om participatie in onderzoek vorm te geven. 

Data, studiebelasting en kosten
Doe mee aan de vierdaagse training in het Poortgebouw te Leiden op maandag 9 t/m woensdag 11 september 2024 van 09.30 tot 16.30 uur. Er is tevens een terugkomdag op 26 november 2024. De studiebelasting is ca. 30 uur. We hebben ruimte voor maximaal 20 deelnemers. De kosten voor deelname zijn 1.850,- euro excl. 21% btw. Inclusief catering, tools, literatuur, video en opdrachten.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met Lieke de Kock via e-mail.
Wil je meedoen? Meld je dan aan bij Ellen Plasmeijer via e-mail.