Helende kunst

Onderzoeksresultaten tonen dat kunstwerken zowel op de geestelijke als de lichamelijke gezondheid een positief effect kunnen hebben. Bijvoorbeeld op het omgaan met ziekte of op de behandeling van een ziekte. Om erachter te komen hoe patiënten, hun naasten en bezoekers de kunstuitingen – schilderijen, beelden, foto’s en tekeningen – in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) beleven, willen we graag met hen in gesprek gaan.

  • Wat valt op bij een schilderij of beeld?
  • Hoe wordt de kunstuiting beleefd?
  • Raakt een schilderij of beeld?

Met het praten over de beleving of betekenis van kunst proberen we ook te achterhalen of en hoe de beleving van een schilderij of beeld verschil maakt als men in het ziekenhuis is voor een behandeling, opname of (controle)bezoek. Ook als kunst u niet raakt, u het niet heeft opgemerkt of het saai, confronterend of iets dergelijks vindt, horen we dat graag van u.

Kunst leidt me af en het is ook een tijdverdrijf, maar daarnaast is het ook confronterend. Bijvoorbeeld het beeld van de handen die elkaar vasthouden waarvan een hand van een jong iemand is en de andere hand van een ouder iemand. Ik zit er qua leeftijd tussen maar ik twijfel of ik die leeftijd van die oudere hand met arm wel zal halen met mijn ziekte.”

Dit onderzoek loopt tot juni 2024 en wordt mogelijk gemaakt door het LUMC en Leyden Academy. Wilt u meer informatie over dit onderzoek, neem dan contact op met Truus Teunissen via teunissen@leydenacademy.nl.