Gezond ouder worden in 6 stappen

Veel verouderingsziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtsproblemen, lijken onvermijdbaar. Onderzoek toont echter aan dat deze voor een groot deel door onze leefstijl worden veroorzaakt en dus ook kunnen worden voorkomen of vertraagd. Hoe u dit kunt doen, legden we uit in de online cursus Gezond ouder worden in 6 stappen. Laat uw omgeving het werk doen. De cursus is ontwikkeld door Leyden Academy in samenwerking met TU Delft en de Universiteit van Kopenhagen en gebaseerd op de Engelstalige versie Healthy Ageing in 6 Steps. Let your environment do the work, die sinds de lancering in december 2016 door meer dan 13.000 mensen uit 152 landen is gevolgd.

Laat uw omgeving het werk doen
In onze moderne omgeving is het niet eenvoudig om een gezonde leefstijl vol te houden. Wij zijn geprogrammeerd om onze rust te pakken en iets meer te eten dan we direct nodig hebben en dat op te slaan voor momenten van schaarste. Heel verstandig op de savanne, maar minder handig in onze moderne omgeving van overvloed en overdaad. Niet zo gek dus dat we de constante verleidingen tot ongezonde keuzes maar moeilijk kunnen weerstaan. We kunnen onze oude genen niet zomaar aanpassen, maar onze directe omgeving wel: hierin ligt de sleutel tot vitaal ouder worden. In deze gratis online cursus leren deelnemers hoe zij door slimme aanpassingen thuis, op kantoor, op school en in de wijk gemakkelijker of zelfs onbewust gezondere keuzes kunnen maken.

Videocolleges en virtuele excursies
In de gratis cursus kregen de deelnemers in zes wekelijkse modules wetenschappelijke inzichten en handige tips aangereikt voor een gezonder lang leven. De cursus bood videocolleges van docenten als David van Bodegom en professor Rudi Westendorp, virtuele excursies naar Ghana, Kopenhagen en Gent, interactieve opdrachten en quizvragen. De cursus volgde de volgende zes stappen:

  1. Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  2. De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziekten?
  3. Waarom diëten niet werken: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  4. Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen hebben grote invloed op onze gezondheid.
  5. In de wijk en in het woon-werkverkeer: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  6. Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

NB: helaas inschrijven voor deze cursus niet meer mogelijk. Wel kunt u het boek Oud worden in de praktijk, waarop deze cursus is gebaseerd, bestellen.