Vitality Club


Dagelijks bewegen is goed voor de gezondheid en geeft ritme en structuur aan je dag
Volgens de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad moeten volwassenen minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen. Helaas halen velen die norm niet. Terwijl voldoende beweging de mobiliteit, kwaliteit van leven en levensduur aanzienlijk kan verhogen. Met name voor 50-plussers is voldoende beweging essentieel, gezien het risico op leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en gewrichtsklachten. Het doel van de Vitality Clubs is dat leeftijdsgenoten elkaar motiveren om gezamenlijk beweging in de dagelijkse routine te integreren en zo gezonder en gelukkiger oud te worden. Naast de gezondheidswinst dat een uur bewegen per dag oplevert, ervaren de deelnemers het sociale aspect ook als zeer waardevol.

Vitality Club is een non-profit organisatie, geïnitieerd door Leyden Academy. Het is een voorbeeld van zelforganisatie (peer coaching) en is vergelijkbaar met de Anonieme Alcoholisten en Weight Watchers: mensen die gezamenlijk een doel proberen te bereiken. Een reeds bestaand succesvol en inspirerend rolmodel op het vitaliteitsvlak is de FreeWheel Club in Ulft. Onderzoek onder de deelnemers toont aan dat hun fysieke fitheid ieder jaar verbetert, en dat ze zich mentaal ook sterker voelen. De resultaten van het onderzoek zijn in januari 2018 beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Translational Behavioral Medicine. In januari 2018 besteedden NRC Handelsblad en De Telegraaf (artikel en video) hier aandacht aan. Ook was er internationale aandacht voor het onderzoek, onder meer in de Britse Sunday Times en de New York Post.

Ook sporten bij een Vitality Club of bij u in de buurt opzetten?
Er zijn op dit moment verschillende Vitality Clubs actief in onder andere Leiden, Den Haag en Lelystad. Hier kun je iedere doordeweekse ochtend samen een uurtje in de buitenlucht bewegen. De oefeningen kunnen op eigen niveau worden uitgevoerd. Liefhebbers kunnen na het bewegen gezellig een kopje koffie of thee drinken. U hoeft zich niet aan te melden, u kunt gewoon langskomen en meedoen! Kijk voor meer informatie over locaties en tijden op de website van de Vitality Club.

Binnenkort zal er een gratis centrale cursusdag georganiseerd worden waar geleerd wordt hoe je zelf een Vitality Club in je wijk kan opzetten. Wil jij hiervoor een uitnodiging ontvangen, of wil je meer informatie over de Vitality Club ontvangen, neem dan contact op met vijver@leydenacademy.nl of bel 0715240960.

 

In de media

  • Maandagavond 20 mei was de tweede uitzending van Radar Extra tweeluik over cholesterolverlagers. Ook kwamen alternatieven op cholesterolverlagers aan bod, zoals dagelijks beweging bij o.a. de Vitality Club. In totaal zagen 1,7 miljoen kijkers gister de aflevering.
    Hier kunt u de aflevering terugkijken.