Vitality Club


Dagelijks bewegen is goed voor de gezondheid en geeft ritme en structuur aan je dag
Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen. Helaas halen velen die norm niet. Terwijl voldoende beweging de mobiliteit, kwaliteit van leven en levensduur aanzienlijk kan verhogen. Met name voor 50-plussers is voldoende beweging essentieel, gezien het risico op leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en gewrichtsklachten. Het doel van de Vitality Club is dat leeftijdsgenoten elkaar motiveren om gezamenlijk beweging in de dagelijkse routine te integreren en zo gezonder en gelukkiger oud te worden. Naast de gezondheidswinst dat een uur bewegen per dag oplevert, ervaren de deelnemers het sociale aspect ook als zeer waardevol.

Vitality Club is een non-profit organisatie, geïnitieerd door Leyden Academy. Het is een voorbeeld van zelforganisatie ('peer coaching') en is vergelijkbaar met de Anonieme Alcoholisten en Weight Watchers: mensen die gezamenlijk een doel proberen te bereiken. Een reeds bestaand succesvol en inspirerend rolmodel op het vitaliteitsvlak is de FreeWheel Club in Ulft. Onderzoek van Leyden Academy onder de deelnemers toont aan dat hun fysieke fitheid ieder jaar verbetert, en dat ze zich mentaal ook sterker voelen. De resultaten van het onderzoek zijn in januari 2018 beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Translational Behavioral Medicine. In juni 2020 is de Vitality Club door het RIVM erkend als beweeginterventie.

Ook sporten bij een Vitality Club of er zelf een bij u in de buurt opzetten?
Ons onderzoek toont aan dat een Vitality Club in elke wijk kan worden opgezet (december 2020). Er zijn op dit moment Vitality Clubs actief in onder andere Den Haag, Denekamp, Eindhoven, Heerde, Hendrik-Ido-Ambacht, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam, Lelystad, Mijdrecht, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Oldenzaal, Schagen, Ulft en Voorburg (klik hier voor een actueel overzicht). Hier kan men iedere doordeweekse ochtend (of enkele ochtenden in de week) samen een uurtje in de buitenlucht bewegen. De oefeningen kunnen op eigen niveau worden uitgevoerd. Na het bewegen is er bij sommige locaties ook de mogelijkheid voor liefhebbers om gezellig een kopje koffie of thee te drinken. U hoeft zich niet aan te melden, u kunt gewoon langskomen en meedoen! Kijk voor meer informatie over locaties en tijden op de website van de Vitality Club.

Neem voor meer informatie contact op met Ellen Plasmeijer.

Vitality Club in de media