David van Bodegom

Prof. dr. David van Bodegom is opgeleid als arts en historicus en werkt sinds 2009 als verouderingswetenschapper bij Leyden Academy, waar hij leiding geeft aan de activiteiten binnen het speerpunt Vitaal. David is per 1 september 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Vitaliteit in een verouderende populatie’ aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG). Bekijk of lees hier de oratie die hij op 11 november 2021 uitsprak in het Academiegebouw van Universiteit Leiden. David begeleidt verschillende promovendi op het gebied van gezond en vitaal verouderen, peer coaching, veroudering in internationaal perspectief en demografie van onze stijgende levensverwachting. Per mei 2022 maakt David deel uit van de Raad van Toezicht van zorgorganisaties Omring en Vrijwaard.

Tijdens zijn studie geneeskunde aan Universiteit Leiden raakte David gefascineerd door het verouderingsproces. Na ontvangst van zijn artsenbul deed hij promotieonderzoek naar gezond verouderen bij de afdeling Ouderengeneeskunde van het LUMC. In het noorden van Ghana verrichte David een grote cohortstudie naar het effect van de omgeving op het verouderingsproces. Ghanese ouderen leven in opvallend goede gezondheid - zonder diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten - dankzij een omgeving met veel lichaamsbeweging, gezonde voeding, een sterk sociaal netwerk, een goede nachtrust en weinig stress.

David heeft het tot zijn missie gemaakt om zijn bevindingen bij de Ghanese bevolking te vertalen naar interventies voor onze moderne omgeving. Hoewel hij is opgeleid als arts, heeft hij de spreekkamer verlaten in de overtuiging dat de publieke omgeving de sleutel is tot gezonde veroudering. Hij doet onderzoek hoe onze omgeving ons kan verleiden om in ons alledaagse gedrag onbewust gezondere keuzes te maken. Zo is hij de oprichter van de Vitality Club en onderzoekt hierin hoe ouderen elkaar kunnen coachen om gezond te blijven (peer coaching).

David schreef meerdere boeken. Zo publiceerde hij over zijn tijd in Ghana de roman Nood breekt wet (Prometheus. 2012). Samen met professor Rudi Westendorp (Universiteit van Kopenhagen) schreef hij de bestseller Oud worden in de praktijk (Atlas Contact, 2015) waarin zij handvatten geven om met je omgeving te experimenteren en jezelf te verleiden tot een gezondere leefstijl. In 2018 verscheen bij uitgeverij Atlas Contact Ontpillen, waarin David lezers helpt om hun lichaam beter te begrijpen en weer grip te krijgen op hun gezondheid. In Het geheim van de schildpad (Atlas Contact, 2019) onderzoekt hij wat we van bijzondere dieren kunnen leren over een langer leven. Eind 2019 verscheen het boek Tien jaar cadeau, waarin David samen met Rudi Westendorp een nieuwe aanpak introduceert om langer gezond te leven.

Na zijn artsexamen werkte David zeven jaar als vrijwilliger op de Kruispost in Amsterdam, waar hij spreekuur hield voor mensen die elders de zorg die ze nodig hadden niet konden vinden.

Thema’s
Vitaal verouderen, de rol van de omgeving bij veroudering, ontpillen, zelforganisatie en peer coaching, zelfzorg, veroudering vanuit internationaal perspectief, levensverwachting, demografie van veroudering

Contact
E-mail
LinkedIn
Twitter
Website

Wetenschappelijke artikelen
Klik hier voor een overzicht van wetenschappelijke publicaties.

In de media