Community Care Worker

Met de demografische veranderingen en de druk op Europese zorgstelsels organiseren lokale groepen vrijwilligers steeds vaker zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen in hun buurt. Hoewel de manier waarop deze initiatieven in Europa zijn georganiseerd uiteenlopen, bestaan ze allemaal uit een groep vrijwilligers met gemeenschappelijk doel: ondersteuning van zorgbehoevende ouderen in de buurt. Coördinatoren, die vrijwilligers begeleiden, zijn gepassioneerd en toegewijd, maar ze beschikken over weinig middelen en er is weinig gestructureerde opleiding of ondersteuning beschikbaar.

Ondersteunen en professionaliseren
Leyden Academy maakt deel uit  van het Europees Community Care Worker-project, dat tot doel heeft het werk van de coördinatoren en vrijwilligers van buurtinitiatieven voor ouderen te ondersteunen en te professionaliseren. Samen met partners uit Nederland (Stichting Gouden Dagen en Allyoucanlearn), Slovenië (DEOS en Zavod AS) en Spanje (Fundacion Harena) zijn wetenschappelijke onderzoeksresultaten vertaald, ontwikkeld en omgezet naar bruikbare leermiddelen om coördinatoren te ondersteunen in hun leerproces. Door ervaringen uit te wisselen en tools te ontwikkelen, profiteren meer kwetsbare ouderen in Europa van de activiteiten en diensten van buurtinitiatieven. Denk bijvoorbeeld aan een stappenplan om een ontmoetingsplek voor ouderen op te zetten, aan een video om vrijwilligers te werven etc. Dit alles komt tezamen op een nieuw platform www.communitycareworker.eu

Het project is gefinancierd door Erasmus+ en heeft een looptijd van december 2021-september 2024. Neem voor meer informatie contact op met Marie-Louise Kok.

Bekijk hieronder de promo van het Community Care Worker platform.