Silver Starters

Van idee naar start-up
Veel vijftigplussers lopen rond met het idee om ooit nog voor zichzelf te beginnen, tijdens of na hun pensionering, maar kunnen een zetje gebruiken om dit daadwerkelijk te doen. Uit onderzoek blijkt dat vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen, twee- tot driemaal succesvoller zijn dan dertigers. Toch zijn vrijwel alle start-up programma’s gericht op jongere ondernemers. Daarom introduceren we Silver Starters, een leerprogramma om vijftigplussers die dromen van een eigen bedrijf verder te helpen. Heeft u een goed idee en bent u vijftig jaar of ouder? Zonder baan of aan het werk maar met een verlangen naar een nieuwe carrière? Of bent u gepensioneerd en droomt u van een eigen bedrijf? Dan is deze gratis cursus iets voor u!

Online leerprogramma met adaptieve leerpaden
Silver Starters is een persoonlijk, digitaal leerprogramma waar vijftigplussers gedurende acht modules van online leren en persoonlijke coaching door experts de basis leren om hun idee om te zetten in een eigen bedrijf. Voorkennis is hierbij niet noodzakelijk, wel is een goede beheersing van de Engelse taal wenselijk (i.v.m. Engelstalige literatuur). U leert in uw eigen tempo, alleen datgene wat u wilt leren en slaat over wat u al weet (adaptief). De studiebelasting is circa 16 uur per module. Met een persoonlijk online leertraject leren deelnemers de markt te verkennen en krijgen ze persoonlijke ondersteuning van coaches en experts. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer:

  • Ontdekken van en inzicht krijgen in klantbehoeften en -problemen.
  • Het vermogen om design thinking toe te passen.
  • Leren om aannames snel te testen.
  • Basiskennis van verdienmodellen.
  • Basiskennis van (online) marketing.
  • Inleidende kennis van verandermanagement en zelfstartende mindset.
  • Kennismaken met online hulpmiddelen om prototypen te ontwikkelen.
  • Leren pitchen en een passend vervolgtraject in te zetten.
  • En nog veel meer.

Meer informatie vindt u in de brochure 2021 (klik op de link).

Coaching
Een belangrijke en zeer gewaardeerde rol is er gedurende (en na) de cursus voor de begeleiding van experts. De coaching is gericht op de specifieke wensen en behoeften van de deelnemers. Dat kan variëren van start-ups, innovaties, bedrijfsprocessen, marketing, tot marktonderzoek en financiën. Klik hier voor het interview met coach Wendy Woelders.

And the Silver Starters 2021 winner is ….
Deze cursus (toen Start-up Plus geheten) is eind 2019 voor het eerst georganiseerd en succesvol door vijftig deelnemers afgerond. Op donderdag 25 maart was de finale van de tweede editie, Silver Starters 2021. Maar liefst 83 enthousiaste deelnemers hebben het programma doorlopen en uiteindelijk gaven vijf deelnemers in de finale een inspirerende pitch. De vakjury koos voor het idee voor een longfunctiecentrum van de 57-jarige Karin Lammering: zij wil geavanceerd longfunctieonderzoek laagdrempelig en betaalbaar maken. De ‘publieksprijs’ was voor de 55-jarige Willy de Heer en haar idee voor een serious learning game. Klik hier om het nieuwsbericht van de finale te lezen. Benieuwd naar de ervaring van enkele deelnemers? Klik dan hier!

Leyden Academy en partners zijn voornemens om Silver Starters in 2022 opnieuw te organiseren. Wilt u uw interesse kenbaar maken? Laat het ons weten!

Silver Starters in de media

Het programma is ontwikkeld door Leyden Academy, Medical University Lodz, University of Naples Federico II, Instituto Pedro Nunes en Aegon, en wordt ondersteund door EIT Health.