Silver Starters

Van idee naar start-up
Veel vijftigplussers lopen rond met het idee om ooit nog voor zichzelf te beginnen, tijdens of na hun pensionering, maar kunnen een zetje gebruiken om dit daadwerkelijk te doen. Uit onderzoek blijkt dat vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen, twee- tot driemaal succesvoller zijn dan dertigers. Toch zijn vrijwel alle start-up programma’s gericht op jongere ondernemers. Daarom introduceren we Silver Starters, een leerprogramma om vijftigplussers die dromen van een eigen bedrijf verder te helpen. Heeft u een goed idee en bent u vijftig jaar of ouder? Zonder baan of aan het werk maar met een verlangen naar een nieuwe carrière? Of bent u gepensioneerd en droomt u van een eigen bedrijf? Dan is deze gratis cursus iets voor u!

Online leerprogramma met adaptieve leerpaden
Silver Starters is een persoonlijk, digitaal leerprogramma waar vijftigplussers gedurende acht modules van online leren en persoonlijke coaching door experts de basis leren om hun idee om te zetten in een eigen bedrijf. Voorkennis is hierbij niet noodzakelijk, wel is een goede beheersing van de Engelse taal wenselijk (i.v.m. Engelstalige literatuur). U leert in uw eigen tempo, alleen datgene wat u wilt leren en slaat over wat u al weet (adaptief). De studiebelasting is circa 16 uur per module. Met een persoonlijk online leertraject leren deelnemers de markt te verkennen en krijgen ze persoonlijke ondersteuning van coaches en experts. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer:

  • Ontdekken van en inzicht krijgen in klantbehoeften en -problemen.
  • Het vermogen om design thinking toe te passen.
  • Leren om aannames snel te testen.
  • Basiskennis van verdienmodellen.
  • Basiskennis van (online) marketing.
  • Inleidende kennis van verandermanagement en zelfstartende mindset.
  • Kennismaken met online hulpmiddelen om prototypen te ontwikkelen.
  • Leren pitchen en een passend vervolgtraject in te zetten.
  • En nog veel meer.

Meer informatie vindt u in de brochure (klik op de link).

Coaching
Een belangrijke en zeer gewaardeerde rol is er gedurende (en na) de cursus voor de begeleiding van experts. De coaching is gericht op de specifieke wensen en behoeften van de deelnemers. Dat kan variëren van start-ups, innovaties, bedrijfsprocessen, marketing, tot marktonderzoek en financiën. Klik hier voor het interview met coach Wendy Woelders.

And the Silver Starters 2021 winner is ….
Donderdag 25 maart was de finale van Silver Starters 2021. Maar liefst 83 enthousiaste deelnemers hebben het programma doorlopen en uiteindelijk bereikten vijf deelnemers de finale en gaven zij een inspirerende pitch. Vervolgens koos een deskundige jury voor het idee voor een longfunctiecentrum van de 57-jarige Karin Lammering. Karin wil geavanceerd longfunctieonderzoek laagdrempelig en betaalbaar maken. Het publiek koos het idee van de 55-jarige Willy de Heer, die met behulp van een serious learning game mensen wil helpen elkaar te begrijpen en zodoende gedragsverandering teweegbrengen. Klik hier om het nieuwsbericht van de finale te lezen. Benieuwd naar de ervaring van enkele deelnemers? Klik dan hier!

Leyden Academy en partners hebben het voornemen om Silver Starters volgend jaar weer mogelijk te maken. Wilt u uw interesse kenbaar maken? Laat het ons weten!

Terugblik cursus 2019
Deze cursus (die toen Start-up Plus heette) is eind 2019 voor het eerst georganiseerd en succesvol door vijftig deelnemers afgerond. Naast de enthousiaste reacties van deelnemers en coaches was er ook veel aandacht vanuit diverse media. Hieronder enkele links die we graag met u delen:

Het programma is ontwikkeld door Leyden Academy, Medical University Lodz, University of Naples Federico II, Instituto Pedro Nunes en Aegon, en wordt ondersteund door EIT Health.