Onderwijs

Als onderwijsinstituut bedient Leyden Academy uiteenlopende doelgroepen, van jonge artsen tot ervaren bestuurders uit zorg en welzijn, en van scholieren tot senioren. We bieden een divers palet aan klassikale, online en blended opleidingen waarbij onze wetenschappelijke staf zich gesteund weet door een internationaal en multidisciplinair netwerk van docenten. Wij verzorgen op dit moment onder meer de volgende opleidingen:

 • Bestuurders en directeuren in de (ouderen)zorg kunnen bij Leyden Academy terecht voor de executive leergang Goed leven, goede zorg voor ouderen, een inhoudelijke opleiding gericht op goede zorg voor oudere mensen. Op 13 januari 2022 gaat de twaalfde jaargang van deze opleiding van start. De leergang kan ook worden aangeboden als incompany training.
 • Vanaf 15 februari 2022 organiseren we de derde editie van Silver Starters: een gratis, op maat gemaakt leertraject waar vijftigplussers de basis leren om hun idee om te zetten in een bedrijf.
 • Jaarlijks verzorgen we een collegereeks voor senioren in het Poortgebouw in Leiden. Als gevolg van de coronamaatregelen is de editie van 2020 deels online aangeboden. In 2021 hebben we als alternatief de videreeks Vraag het onze wetenschappers ontwikkeld, waarin we ingezonden vragen beantwoorden over vitaal en betekenisvol ouder worden.
 • Veel organisaties in de ouderenzorg maken de omslag naar persoonsgerichte zorg, met meer ruimte en aandacht voor de persoonlijke wensen en verlangens van bewoners. De gratis minicursus 'Liefdevolle zorg in de praktijk’ ondersteunt medewerkers hierbij met praktische kijk- en doe-opdrachten.
 • Voor thuiszorgmedewerkers, praktijkondersteuners en mantelzorgers ontwikkelen we de educatieve videoreeks Thuisgeluk. De reeks, die aanzet tot reflectie, discussie en actie, wordt in het voorjaar van 2022 gratis beschikbaar gesteld.
 • In het kader van het project Leefplezierplan voor de zorg is de gratis educatieve videoreeks Liefdevolle zorg in de praktijk beschikbaar gesteld. Voor trainers en coaches in de zorg die medewerkers willen opleiden in het werken met het Leefplezierplan, ontwikkelden we de Train-de-trainer Leefplezierplan voor de zorg.
 • In samenwerking met TU Delft en de Universiteit van Kopenhagen ontwikkelden we de Engelstalige massive online open course (MOOC) Healthy Ageing in 6 Steps, die inmiddels door meer dan 10.000 cursisten is gevolgd. Ook is er een Nederlandse variant van deze gratis online cursus ontwikkeld, Gezond ouder worden in 6 stappen.
 • Bent u benieuwd wat u zelf kunt doen om gezonder te leven, met minder pillen? Bekijk onze online mini cursus Ontpillen, in de vorm van elf online nieuwsbrieven.
 • Getalenteerde studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen brengen we bijeen in de exclusieve Young Excellence Class. Dit dispuut komt om elke maand bijeen om te discussiëren over ouderengeneeskunde.
 • Samen met de faculteit Biologie en Archeologie van Universiteit Leiden en het LUMC participeert Leyden Academy in de minor Human Evolution, waarin studenten leren hoe kennis over onze evolutionaire geschiedenis kan helpen om verouderingsziekten beter te begrijpen en bestrijden.
 • Leyden Academy ontwikkelde een uniek, officieel erkend eenjarig master-programma Vitality and Ageing, met als doel pioniers op te leiden in de zorg voor oudere mensen. De master wordt nu als initiële opleiding door het LUMC aangeboden.
 • Van april tot en met juni 2021 organiseerden we de tweede editie van de Honours Class Innovating Health and Well-being through Entrepreneurship voor getalenteerde en gemotiveerde masterstudenten, in samenwerking met Universiteit Leiden, het LUMC en PLNT Leiden.
 • Docenten van Leyden Academy verzorgen diverse in company-trainingen, onder meer in het kader van het project Leefplezierplan voor de zorg en het werken met het gespreksinstrument Life and Vitality Assessment.