Thuisgeluk: inspiratielessen over liefdevolle thuiszorg

Liefdevolle thuiszorg leer je vooral in de praktijk, door te ervaren en door te doen. Leyden Academy on Vitality and Ageing biedt met Thuisgeluk inspiratie voor het zorgnetwerk rondom thuiswonende ouderen.

Vijf gratis lessen van drie minuten voor de mobiel
Op 26 september is het de ‘Dag van de Thuiszorg’, het uitgelezen moment om extra aandacht te besteden aan thuiszorgmedewerkers. Ze werken dagelijks voor en met thuiswonende ouderen, die ieder hun individuele verlangens en behoeften hebben. Tegelijkertijd hebben ze te maken met tijdsdruk en de daarbij horende keuzes en afwegingen. De vijf Thuisgeluk-inspiratielessen van elk drie minuten zijn ontwikkeld voor de mobiele telefoon en gaan over de volgende onderwerpen:

  • Les 1 – Inleiding en uitleg
  • Les 2 – De persoon staat centraal: over respect voor de wensen van de oudere
  • Les 3 – Omgaan met tijd: over grenzen aangeven en nee leren zeggen
  • Les 4 – Er zijn voor iemand: door te letten op hoe het echt met iemand gaat
  • Les 5 – Samenwerken: over het samenwerken met naasten

 ‘Ik leer ook veel van ze, van oudere mensen. Ze leren me bijvoorbeeld ook af en toe nee zeggen.’ – Melanie, verzorgende in de wijk bij zorgorganisatie Cordaan

Video’s van herkenbare praktijksituaties
Na een verkennend onderzoek in de zorgpraktijk, waarin onze onderzoeker Charlotte van den Eijnde heeft meegelopen met verschillende thuiszorgprofessionals, filmde Leyden Academy een reeks portretten. Deze korte video’s laten zien hoe zorgmedewerkers ruimte maken voor unieke verlangens en rekening houden met de persoonlijkheid van hun cliënt. Ze brengen herkenbare praktijksituaties in beeld, die inspireren en aanzetten tot een gesprek over goede en liefdevolle zorg.

Voor wie en hoe meedoen?
Thuiszorgmedewerkers, mantelzorgers, wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners en naasten kunnen zich voor de gratis inspiratielessen aanmelden via leydenacademy.nl/inspiratielessen-thuisgeluk. Voor teammanagers van thuiszorgorganisaties die de lessen intern via Whatsapp willen verspreiden, hebben we een handige korte handleiding.

De filmopnames zijn gemaakt bij en met thuiszorgorganisaties Activite, Pro-Cura, Cordaan en Zorggroep Elde Maasduinen. De videoreeks is met steun van het Jo Visser fonds, Fonds SGS, Stichting Het R.C. Maagdenhuis en Stichting Brentano’s Steun des Ouderdoms tot stand gekomen.

Wil je meer informatie over deze inspiratielessen of wil je bij je organisatie een persoonlijke variant organiseren? Neem contact op met Marie-Louise Kok.

 

 

 

Archief 2023Archief
2024
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009