Mooi om te ervaren hoe je als coach kunt helpen en hoe de deelnemers elkaar ook helpen

Nu, een kleine twee weken na de finale van Silver Starters, willen we naast een verslag van de finale en de ervaringen van enkele deelnemers ook eens horen hoe een coach het leerprogramma en de interactie met en groei van de deelnemers heeft ervaren.
We vroegen het coach Wendy Woelders. Wendy begeeft zich al ruim twintig jaar op het snijvlak van learning en innovatie. Met haar praktische klantgedreven aanpak brengt zij mensen, teams en bedrijven in beweging zodat er verbetering, vernieuwing en versnelling ontstaat.

Waar bestond het coachen zo ongeveer uit?
Teamcoaching
We hadden in deze tweede editie van Silver Starters gekozen voor teamcoaching, in tegenstelling tot de eerste editie waar we één op één coaching hadden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat vooraf best spannend vond. Een team bestaat namelijk uit deelnemers die in alle opzichten heel divers zijn. Zo hadden ze onder andere heel verschillende onderwerpen waarmee ze aan de slag gingen. Denk aan een spel over beeldvorming ouderen, een online naaiatelier, een preventie aanpak eenzaamheid, een longcentrum en een initiatief voor toegang tot voedsel voor iedereen. Ook verschilden ze in de hoeveelheid tijd die ze aan het programma konden besteden en zaten ze in verschillende fasen wat betreft de ontwikkeling van hun idee. Het coachen van een team is me echter erg goed bevallen, sterker nog, ik vond het heel waardevol omdat ze daardoor ook onderling op een natuurlijke manier heel veel met en van elkaar konden leren.

Intensief programma
Silver Starters is een intensief programma, met ongeveer twee dagen per week theorie en praktijkopdrachten in een online leeromgeving. De deelnemers gaan daarbij aan de slag met het valideren van hun idee, met het opstarten van hun bedrijf, en ook met het persoonlijk ontwikkelen van zichzelf als ondernemer. En met name die persoonlijke ontwikkeling maakte bij veel deelnemers het nodige los. Mijn rol als coach was de deelnemers zo te helpen, te motiveren en te stimuleren dat ze aangelijnd bij het programma konden blijven, zowel met betrekking tot de inhoud als het proces en de aanpak. Mooi om te ervaren dat je daar als coach in kunt helpen, en ook hoe de deelnemers elkaar daarin konden helpen.

Zelfvertrouwen
Ik vind het als coach erg belangrijk om de deelnemers zelfvertrouwen te geven. Ze springen met Silver Starters in het diepe, krijgen enorm veel op zich af en doen dingen die ze vooraf niet gedacht hadden ooit te zullen doen. Ik heb ook dit keer de deelnemers weer zo veel mooie en soms heel dappere stappen zien zetten. Het is namelijk behoorlijk spannend om een idee wat misschien al heel lang in je hoofd zit, nu ineens concreet te gaan maken, mensen erover te gaan interviewen en dingen los te moeten laten omdat ze misschien toch bij nader inzien niet zo goed blijken te zijn. Wat kunnen mensen in zo’n korte tijd enorm groeien! En hoe gaaf is het dat veel deelnemers na tien weken hard werken een heuse pitch kunnen houden over hun idee. Ik ben echt trots op de deelnemers!

Wat was, naar jouw mening, het lastigste onderdeel en aan welk onderdeel hebben de deelnemers het meeste profijt gehad?
Keuzes maken
Dat is een moeilijk vraag, mijn ervaring is dat iedereen verschilt in wat hij of zij lastig vindt. Silver Starters is vooral intensief, er gebeurt veel in een hele korte tijd. Om alle opdrachten te kunnen maken moeten de deelnemers geregeld keuzes maken, terwijl zij natuurlijk helemaal nog niet ver genoeg zijn met het valideren van alles om die keuzes te kunnen maken. Daar moet je wel mee om (leren) kunnen gaan, dus accepteren dat je nu stapjes zet zodat je het hele proces een keer doorlopen hebt. En voor sommigen was het gewoon te vroeg om al keuzes te maken en dat was ook helemaal prima! Die kregen tijdens de teamsessies dan wel mee waar de anderen bijvoorbeeld al wel mee bezig waren. Ook dat was super waardevol. En alle deelnemers houden overigens de rest van dit jaar nog toegang tot de online leeromgeving, dus iedereen kan in zijn of haar eigen tempo alles nog eens opnieuw doorlopen.

Het Business Model Canvas
Tja en wat dan het meeste profijt gaf… ook dat verschilt voor iedereen. Ik heb wel vaak gehoord dat deelnemers de structuur van de Business Model Canvas heel prettig vinden, deze geeft veel houvast. Ook vinden veel deelnemers het fijn dat ze aan drie aspecten van het ondernemerschap werken, namelijk wat het voor hen persoonlijk betekent om te ondernemen, hoe ze hun idee kunnen valideren en wat het opstarten van een bedrijf allemaal met zich meebrengt. Deze combinatie maakt het programma tot een rijke ervaring.

Kan je iets zeggen over het enthousiasme van de deelnemers?
De deelnemers zijn enorm betrokken bij het programma. Doordat het intensief is hebben de meesten wel ergens eens een dipje, maar dat hoort er ook bij vind ik. Dat iedereen enthousiast was dat blijkt wel uit het feit dat iedereen altijd bij de teambijeenkomsten aanwezig was en men zelfs na het afronden van het programma elkaar online nog wel eens spreekt. Mooi toch!

Hoe was de interactie met en tussen de deelnemers?
Ik was heel benieuwd hoe snel de interactie op gang zou komen, omdat deze editie geheel online was. Zeker bij een kick-off is het belangrijk om op locatie fysiek bij elkaar te komen. Toch is de online aftrap eigenlijk heel goed gegaan. Er ontstond al snel een teamgevoel, iedereen leefde met elkaar mee. Men was geïnteresseerd in elkaars ideeën, stelde elkaar goede vragen, gaf elkaar nuttige feedback en respecteerde dat ieder zijn of haar eigen tempo had.

Wat maakt Silver Starters een aanrader voor vijftigplussers?
Leren en doen
Het programma zit goed in elkaar, dat krijgen we van veel deelnemers te horen. Het is een prettige mix van leren én doen. Iedereen kan eruit halen wat bij hem of haar past; of je nu vooral wilt leren hoe je een idee kunt valideren of dat je wilt ontdekken of het ondernemerschap bij jou zou kunnen passen, het kan allemaal. Zolang je maar open staat om te leren!

Levenservaring
Inherent aan de leeftijd, vijftigplus, hebben de deelnemers veel levenservaring en denken velen na over wat ze nog graag zouden willen doen. Hoe mooi is het dan om te horen van een deelnemer dat zij zich nu realiseert dat ze altijd deed wat ze goed kon, maar dat ze vanaf nu wil gaan doen wat ze leuk vindt. Of dat iemand al lang met een idee liep, maar net die laatste stap niet durfde te zetten, en die tijdens het programma zo veel zelfvertrouwen krijgt dat ze haar baan opzegt en besluit vol te gaan voor haar idee! Silver Starters is soms dus zelfs levensveranderend!

Leyden Academy en partners hebben het voornemen om Silver Starters in 2022 weer mogelijk te maken. Wilt u uw interesse kenbaar maken? Laat het ons weten!