Opnames Chinese televisie bij Leyden Academy

Op woensdag 6 mei is Leyden Academy on Vitality and Ageing bezocht door een afvaardiging van televisiezender Shanghai TV. De Chinezen werken aan een documentaire over vergrijzing en de inrichting en financiering  van de ouderenzorg en bezoeken in dit kader Nederland, Denemarken, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. In Nederland spraken zij onder meer met staatssecretaris Martin van Rijn, de IGZ, zorgorganisatie Laurens en er is een aantal verpleeghuizen bezocht.

Vier interviews in Leiden

Bij Leyden Academy sprak Shanghai TV met verouderingswetenschapper David van Bodegom en directieleden Marieke van der Waal en Joris Slaets. David vertelde over de demografische ontwikkelingen in Nederland, de beeldvorming ten aanzien van ouderen en de wijze waarop zorgverleners in hun opleiding op oudere patiënten worden voorbereid. In dit kader kwam ook Sarah Liu aan het woord, één van de Chinese studenten die dit collegejaar bij Leyden Academy de master Vitality & Ageing volgen. Zij kon uit de eerste hand vertellen over de verschillen tussen haar moederland en Nederland. Marieke van der Waal heeft de Chinese delegatie de inrichting en bekostiging van de Nederlandse (ouderen)zorg uitgelegd en Joris Slaets ging ten slotte in op de verschuiving van een focus op ziekte en behandeling naar meer persoonsgerichte zorg, waarbij kwaliteit van leven vooropstaat.

Honderden miljoenen kijkers
De opnames worden verwerkt in een documentaire die in oktober 2015 wordt uitgezonden op Shanghai TV, dat circa 100 miljoen kijkers trekt binnen en buiten China. De vijf separate items van tien minuten (thematisch ingedeeld, over onder meer educatie en financiering) zullen daarnaast worden uitgezonden op Dragon TV dat maar liefst rond de 200 miljoen kijkers trekt. Wij hopen dat de sterke punten en de geleerde lessen uit de Nederlandse context zo een breed publiek bereiken en een positieve impuls geven aan de ouderenzorg in China.

 

Archief 2015Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2014
2013
2012
2011
2010
2009