Hartverwarmende ervaringen door Zomervisite

Leyden Academy en het Jo Visser fonds brengen sinds enkele jaren, samen met diverse zorgorganisaties, jongeren op een laagdrempelige manier met ouderen en hun woon- en leefwereld in contact. Onder de noemer Zomervisite worden 16- tot 25-jarigen uitgenodigd om samen met ouderen uit een zorgorganisatie in de zomermaanden juli en augustus iets gezellig te ondernemen. Dat kan variëren van wandelen en een ijsje eten tot muziek luisteren of een spelletje spelen. Door deze ontmoetingen ontstaat persoonlijk, gelijkwaardig contact en waardering, en worden beelden bijgesteld.

“Het is waardevol dat je meer van een andere generatie weet.”

Meer ouderen, minder verzorgenden
Dat het aantal ouderen ieder jaar toeneemt, en dus ook in zorgorganisaties, is geen verrassing. Helaas blijft het aantal jongeren dat uiteindelijk voor een loopbaan in de ouderenzorg kiest achter. Met Zomervisite willen we jongeren uitdagen om met een frisse blik te kijken naar ouderenzorg en zo hun beeldvorming positiever kleuren.
Corona maakte het ontvangen van jongeren voor sommige zorgorganisaties wat lastiger, maar gelukkig kon Zomervisite op enkele locaties in Amstelveen, Leiden en Vlaardingen doorgang vinden.

“Ik vond het zo leuk dat ik nu een opleiding in de zorg start en in de ouderenzorg een baan zoek.”

Klein gebaar, groot plezier
Dat Zomervisite een positieve invloed heeft, blijkt uit de hartverwarmende ervaringen van jongeren en ouderen die de ontmoetingen als zeer waardevol hebben ervaren. Ook de zorgorganisaties zijn enthousiast en waarderen de gezelligheid en reuring die de jongeren met zich meebrengen. De ouderen vinden het fijn om met jonge mensen in gesprek te gaan en iets te ondernemen. Wat de jongeren, naast een vrijwilligersvergoeding, terugkrijgen van de ouderen is enthousiasme en waardering.

“Ik ging altijd met een enorme glimlach weg en kwam blijer thuis na Zomervisite.”

Het matchen van jong en oud
Dit jaar maakten we gebruik van een door stichting JOW! ontwikkelde app. Deze app verzorgt op dagelijkse basis matches tussen jongeren en ouderen en wordt goed ontvangen. We hopen met deze samenwerking nog meer waardevolle, en wie weet blijvende, contacten te realiseren. Ook hebben zowel zorgorganisaties als jongeren interesse om volgend jaar deel te nemen. Leyden Academy, het Jo Visser fonds en stichting JOW! hebben dan ook het voornemen om in juli en augustus 2022 Zomervisite weer mogelijk te maken. Neem voor meer informatie of vooraanmelding contact op met Danielle Swart, manager Jo Visser fonds.

Klik hier voor meer ervaringen van jongeren aan Zomervisite.

Archief 2021Archief
2024
2023
2022
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009