Ervaringen van deelnemers aan voorgaande Zomervisites

Sinds de start in 2017 zijn ruim honderd 16-/25-jarigen onder de noemer Zomervisite op bezoek gegaan bij mensen in diverse zorgorganisaties. Van gezellig een kopje koffie of thee drinken en babbelen, tot een ommetje maken en een boodschap doen, van een spelletje doen tot een tekening maken. Dat deze ontmoetingen niet alleen door de ouderen werden gewaardeerd bleek wel uit de reacties van de jongeren. Lees bijvoorbeeld het dagboekje van Judith die op Zomervisite ging bij woon- en zorgcentrum Groot Hoogwaak in Noordwijk en het interview van Emma over haar Zomervisite bij Topaz Overrhyn in Leiden.

Meer mooie ervaringen
Fleur – “Ik heb voor meerdere dames van de afdeling de nagels gevijld en gelakt. Het was erg gezellig en we hadden leuke gesprekjes. De dames waren erg blij! Ik vond Zomervisite echt heel erg leuk om te doen. Wat een lieve mensen die het zo leuk vinden als je komt. Ik voelde me gewenst en wil hier zeker vakantiewerk gaan doen.”

Sascha – “Ik ben met ouderen gaan praten, wandelen, de stad ingegaan, ijsje gaan eten en heb ze rondgebracht als ze ergens heen moesten (bijvoorbeeld naar het ziekenhuis). Ik vond het heel leuk om met deze aardige en gezellige mensen in contact te zijn en dingen te ondernemen. Ik heb zelfs nog steeds contact met een van de ouderen die ik heb geholpen!”

Annelinde – “Je ziet aan de medewerkers dat ze hun werk met veel plezier doen. Mooi om te zien!” Daarnaast heeft ze veel waardering voor de bewoners. “Je bouwt echt een band met ze op.”

Bart – “Het viel me op dat bewoners meestal precies kunnen aangeven waar ze behoefte aan hebben en dat het aanwezig zijn van een ander persoon soms al genoeg is. Het was fijn om te zien dat de bewoners die ik bezocht zoveel plezier konden hebben in zo’n korte tijd en dat ze zich al verheugen op de volgende keer. De bewoners worden zichtbaar vrolijk van de persoonlijke aandacht die je ze geeft.”

Melissa – “Mevrouw vond het heel fijn als ik na het wandelen nog even een uurtje bleef om na te praten. Zodra mevrouw aan het woord was wist je dat het gesprek niet snel voorbij zou zijn. Ook vond ze het leuk om de foto’s van vroeger te laten zien en erover te vertellen.”

Nienke – “Zomervisite sluit perfect aan op mijn vervolgopleiding tot verpleegkundige waar ik dit jaar mee start. Nu heb ik alvast mogen meemaken hoe het is om met ouderen te werken, een dankbaar beroep. Het was ontzettend gezellig en ik ga zeker nog een keer langs bij de bewoners!”

Vera – “Wat is vrijwilligerswerk toch leuk, en natuurlijk belangrijk.”

Dani – “Samen met de mensen heb ik koffie gedronken, spelletjes gedaan en veel gepraat over van alles en nog wat. Kortom een super gezellige en leuke bezigheid!”

Rosemarijn – “Mevrouw H. wilde mij graag het beste koffie- en gebakplekje laten zien én proeven. Ze vertelt me dat ze dat ze hier vroeger altijd naar toe ging. We zoeken een lekker taartje uit en zoeken een plekje op. “Ja soms moet je jezelf wel eens kietelen, anders lach je niet!”, zegt mevrouw H.”

Zahra – “Ik ben met een mevrouw naar buiten gegaan. Ze was heel lang niet buiten geweest en was echt dolblij. Dit gaf mij echt een goed gevoel. Je merkt dat de ouderen de privé-aandacht, al is het kort, erg fijn vinden.”

Lilly – “Ik heb met enkele bewoners gepraat die bedlegerig zijn en wat geaaid over hun hand. Die kleine aanrakingen geven de bewoners een gevoel van veiligheid en vertrouwen en hoewel ze misschien niet goed meer kunnen zeggen dat ze het fijn vinden, tóch zag ik dit in de expressie van hun gezicht.”

Noa – “Ik heb echt heel veel geleerd van deze liefdevolle en – ook al zijn ze ouder – talentvolle mensen. Ook van de werknemers heb ik veel geleerd en zij hebben me goed ingelicht over de mensen en over hun karakter en gedrag.”

Anouk – “Deze week was heel verrassend. Ik ging er heen met de gedachte om een steentje bij te dragen, maar ook heb ik een band met de bewoners gekregen. Het was fantastisch om te zien hoe gelukkig ik de ouderen kon maken met iets simpels als een ijsje eten.”

Lana – “Vanmiddag heb ik met een mevrouw super gezellig gepraat en thee gedronken. We hadden veel gelachen en ik merkte dat ze het ook leuk vond dat ik gekomen was. Ze vertelde me verhalen van vroeger en de reizen die ze had gemaakt.”

Iman – “Ik kwam in de ochtend met een glimlach aan om ze te groeten en kreeg die ook altijd terug alsof zij mij herkende. Een verzorgster vroeg aan een man of hij mij herinnert. Hij antwoordde: “Nee, ik zou het nu niet weten maar die vertrouwde brede lach en ogen zeggen genoeg, ik moet haar wel kennen.”

Isa – “Ik heb met een mevrouw een rondje in het dorp gelopen. Wat was het leuk om te zien dat ze het fijn vond buiten te zijn en dat ze vrolijk werd toen we in het dorp allemaal mensen tegenkwamen.”

Demi – “Ik vond het enorm leuk om te zien hoe leuk het personeel omgaat met de bewoners, van nagelslakken tot sjoelen.”

Fabian – “Wat ik uit deze ervaring heb meegekregen, is dat voor de ouderen alles goed geregeld is (zorg, eten, activiteiten) maar dat het de behoefte aan menselijke connectie niet vervangt. Ik ben blij dat ik de uitwerking van het zorgsysteem van ouderen heb kunnen ervaren. Dit zal ik meenemen in later onderzoek en oordeelvorming.”

Nikki – “Vandaag twee heerlijke wandelingen gemaakt met de bewoners en vooral genoten van het mooie weer en hun vrolijke energie. Ik vind het knap dat wanneer ze er zo doorheen zitten, ze nog vol positieve energie zitten!”

Melanie – “Bij het afscheid gaf meneer A. mij plotseling een knuffel. Hij zei dat hij het erg naar zijn zin had gehad. Voor die waardering, daar doen wij het toch voor in de zorg?”

Marijke – “Veel ouderen zijn zelf niet mobiel genoeg om de dingen te doen die ze willen doen. Af en toe is er wel een vrijwilliger die ze er mee op uit neemt, maar naar mijn gevoel mag dit wel een stuk meer gebeuren.”

Jordy – “Door de spelletjesmiddagen gingen mensen ook met elkaar leuke dingen doen. Zo kwamen er nieuwe contacten en gingen mensen buiten de middagen om ook met elkaar afspreken.”

Nadeshda – “De bezoekjes aan de ouderen die ik heb bezocht waren open, kwetsbaar, waardevol en leerzaam.”

Inge – “Hoe klein is de moeite, en hoe groot is het plezier. Het is fijn om dit voor deze mensen te kunnen betekenen. En omdat ze hebben aangegeven het erg op prijs te stellen als ik in de toekomst nog met hen zou wandelen heb ik besloten om op vrijwillige basis nog twee uur in de week naar het verzorgingstehuis te gaan.”

Liselotte – “De bewoners waardeerden de aandacht en de wandelingetjes buiten echt. Ik heb met veel plezier aan dit project meegedaan.”

Wytske – “Ik heb met alle ouderen waar ik ben geweest geweldige ochtenden/middagen gehad, veel mee gelachen, ondernomen, maar ook goede en serieuze gesprekken gevoerd en dat doe ik nog steeds!”

Demi – “Eenmaal buiten begon mevrouw te zingen. Zo vertelde ze dat ze het fijn vond dat ik een stukje met haar wilde gaan wandelen……Mevrouw vertelde dat ze het heerlijk vindt om even buiten te komen en dan vooral om de mooie planten en de vele dieren te bekijken. Daarnaast hebben we een aantal bloemen voor mevrouw geplukt, die zij tijdens het wandelen erg mooi vond.”

Sietske – “Aan het begin van mijn studie riep ik dat ik nooit met ouderen zou willen werken. Mijn beeld is door de zomervisite echt totaal anders.”