Documentaire ‘Als klanken kleuren’ over zingen met dementie

Meer zang, minder zorg

Samen zingen draagt bij aan meer welzijn en positieve gezondheid. Regelmatig samen zingen leidt zelfs tot verbetering van cognitieve functies en kan het dementieproces vertragen.

In de documentaire Als klanken kleuren worden drie zangers met dementie gevolgd die zich samen met hun mantelzangers voorbereiden op de uitvoering de Matthäus Passion. De Matthäus-Passion is een van de meest indrukwekkende en emotionele werken uit de klassieke muziekgeschiedenis. Het Participatiekoor koos juist dit muziekstuk om samen met een groep zangers met dementie en hun mantelzangers ten gehore te brengen.

Barbara Groot, als wetenschapper verbonden geweest aan Leyden Academy, was als participerend onderzoeker nauw betrokken: “Door samen te zingen voel je je onderdeel van een geheel. In een gesprek met een moeder en dochter kwam heel erg naar voren dat de nadruk ligt op wat nog wél kan. Dat je gewaardeerd wordt om wie je bent.”

‘Als klanken kleuren’ is een hartverwarmend en ontroerend portret van de kracht van muziek en de verbinding die het kan creëren. Bekijk de documentaire online

In het televisieprogramma Op1 was een aantal zangers en mantelzangers te gast om te praten over het participatiekoor en de documentaire ‘Als klanken kleuren’.

Het Participatiekoor geeft de komende weken een aantal Matthäus Passion concerten in Haarlem, Delft en Hilversum. Kijk op hun website voor verdere details.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het artikel in Gerōn.

Archief 2023Archief
2024
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009