Zorgen voor ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië

In Nederland wonen naar schatting zo’n 2 miljoen mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië. Ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië ervaren regelmatig dat zorgverleners te weinig kennis hebben over hun historische en culturele achtergronden. Wat weer van invloed is op de kwaliteit van de zorgverlening omdat uitingen en gedrag onvoldoende worden herkend. Met name daar waar trauma’s uit de Tweede Wereldoorlog op hogere leeftijd of bij dementie als heftiger ervaren worden. ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita ontwikkelden de vijfdelige videoleerlijn ‘Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië’, waarin met korte films wordt geschetst hoe met deze zorgvragen om te gaan.

Leyden Academy’s digital learning expert Marie-Louise Kok had een adviesrol bij de ontwikkeling van de video’s en de videoleerlijn.

Nieuwe videoleerlijn
In de video’s staan steeds de oudere zelf en de zorgverlener centraal. Zo is bijvoorbeeld te zien wat de relatie is tussen oorlogservaringen in Nederlands-Indië en gezondheidsklachten, het belang van kennis over culturele achtergronden in de communicatie met ouderen en waar de zorgprofessional rekening mee moet houden bij ouderen met dementie. Ook wordt kort uiteengezet over welke (ingrijpende) historische
achtergronden de zorgverlener kennis zou moeten hebben. Bekijk de trailer:

Wat en voor wie?
De videoleerlijn van vijf edities bevat naast korte video’s, (verwijzingen naar) extra informatie en praktische opdrachten. De videoleerlijn is bestemd voor zorgverleners in de eerste lijn, met specifieke aandacht voor het werk van huisartsen, praktijkondersteuners, casemanagers dementie en cliëntondersteuners. Maar het is ook breed inzetbaar in e-learnings, trainingen, lezingen en onderwijsprogramma’s voor andere extramurale zorgmedewerkers. Ook voor mantelzorgers en geïnteresseerde betrokkenen kan de leerlijn relevant zijn.

Hoe te volgen?

  1. De playlist van 10 video’s in te vinden op YouTube. De meeste video’s zijn ca. 2,5 minuut.
  2. Of meld je hier aan voor de vijfdelige videoleerlijn ‘Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië’ met korte video’s, praktische opdrachten en verwijzingen naar meer informatie over het onderwerp. Je ontvangt deze dan automatisch in je mailbox.
  3. Op 27 februari is er een lanceringsbijeenkomst in Den Helder. Meer informatie en aanmelden bij onderzoeker dr. Bertine Mitima-Verloop via b.verloop@arq.org.

Het onderzoek
Voorafgaand aan deze leerlijn werd uitgebreid onderzocht hoe de reguliere zorg beter kan aansluiten op de belevingswereld en zorgvragen van ouderen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië. Zo bleek dat er behoefte is aan kennis over cultuur, geschiedenis, oorlogsverleden, en persoonsgerichte zorg bij trauma en dementie, om de kwaliteit van de zorg voor deze ouderen te verbeteren. Een ander essentieel punt dat uit het onderzoek naar voren kwam is het belang van vaardigheden op het gebied van intercultureel communiceren. ‘Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië’ is een product van ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita en werd mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als onderdeel van de Collectieve Erkenning Indische Gemeenschap.