Zomervisite: het hoe en waarom

In de maanden juli en augustus wordt voor het zesde jaar Zomervisite door de initiatiefnemers Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Jo Visser fonds georganiseerd. De oproep voor jongeren en zorglocaties om zich aan te melden is door het hele land uitgezet. We vroegen projectleider Danielle Swart naar het hoe en waarom van Zomervisite.

Kan je in het kort uitleggen wat Zomervisite is?
Jongeren tussen 16 en 25 jaar mogen elk 25 uur spenderen aan betekenisvolle ontmoetingen met ouderen in een zorglocatie in hun eigen buurt. Zij ondertekenen een vrijwilligersverklaring en worden gekoppeld aan ouderen in zorglocaties die in de zomerperiode behoefte hebben aan aanspraak en gezelligheid. De jongeren gaan met hen koffie drinken, spelletjes spelen of met de rolstoel naar de markt of boulevard. Tijdens het één-op-één contact ligt de focus op welzijn en niet op zorg. De jongeren ontvangen een vergoeding die het Jo Visser fonds samen met de zorgorganisaties ter beschikking stelt. Na afloop vraagt Leyden Academy naar hun ervaring en hoe dit hun beeldvorming over (werken in de) ouderen(zorg) heeft beïnvloedt.

Waarom organiseren jullie Zomervisite?
Met Zomervisite krijgen jongeren de kans om een kijkje in de keuken te nemen. Door deze waardevolle ontmoetingen leren ze op een laagdrempelige manier de woon- en leefwereld van ouderen in een zorglocatie kennen. Dit laat zien dat werken in de ouderenzorg een mooi vak is en kan invloed hebben op hun beeldvorming en mogelijk ook op hun studiekeuze. Voorgaande edities tonen aan dat de jongeren veel waardering van de ouderen kregen en dat alle betrokkenen erg enthousiast zijn. “Ik vond het interessant om te horen over dingen die zij hebben meegemaakt. Ik ging altijd met een enorme glimlach weg en kwam blijer thuis na Zomervisite”, aldus deelnemer Anton. Ouderen vinden het fijn om met jonge mensen in contact te komen, en dan zeker in de rustigere zomerperiode. De bewoners worden zichtbaar vrolijk van de persoonlijke aandacht die ze krijgen.

Waarom denk je dat jongeren niet snel voor een baan in de ouderenzorg kiezen?
Gelukkig kiezen meer jongeren voor een opleiding in de zorg, maar helaas kiest daarvan minder dan vijf procent voor een baan in de ouderenzorg. Met het groeiende aantal ouderen die zorg nodig hebben, is dat zorgwekkend. Je hoort vaak dat ouderenzorg niet sexy is. Maar dat hoeft ook niet, het is een ontzettend leuke en gevarieerde baan waar je heel veel voldoening uit haalt en waardering voor krijgt. Hoog tijd om het imago dat jongeren over werken in de ouderenzorg hebben positiever te kleuren. Zomervisite draagt hier aan bij, het is een soort ‘banenmarkt’ voor jongeren!

Hebben medewerkers van zorgorganisaties het niet al druk genoeg om ook nog eens een jonger iemand te begeleiden? Waarom hebben zorgorganisaties hier baat bij?
De reacties van de afgelopen vijf jaar laten zien dat Zomervisite heel positief ontvangen wordt. De inzet van jongeren ontlast medewerkers juist en maakt bewoners en medewerkers vrolijk door hun positieve energie, enthousiasme en gezelligheid. Natuurlijk vergt het enige afstemming om jongeren aan ouderen te koppelen, maar voor de rest heeft de organisatie er geen omkijken naar. Via de app van stichting JOW! wordt de aanwezigheid van jongeren gecoördineerd en afgetekend. Een kind kan de was doen!

Ga voor meer informatie of om aan te melden (voor zowel jongeren als zorglocaties) naar zomervisite.mystrikingly.com. Heb je vragen? Neem contact op met Danielle Swart: mailto:swart@jovisserfonds.nl.

Archief 2022Archief
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009