Zomervisite: betekenisvol vakantiewerk in de ouderenzorg

Over het algemeen hebben jongeren een vrij negatief beeld van ouderen. Ook als het gaat om werken in de ouderenzorg. Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Jo Visser fonds willen met Zomervisite laten zien hoe leuk werken met ouderen kan zijn. Want juist door ontmoetingen tussen jong en oud ontstaat waardering en worden beelden bijgesteld. We nodigen dan ook graag 16- tot 25-jarigen uit om in juli en augustus samen met een bewoner van een zorgorganisatie iets gezelligs te ondernemen.

Een klein gebaar, een groot plezier
Door Zomervisite komen jongeren op een laagdrempelige manier in contact met ouderen en hun woon- en leefwereld. Tijdens dat contact ligt de focus op welzijn en niet op zorg. Met alleen al een wandelingetje maken, koffiedrinken, een ijsje eten, een spelletje spelen of foto’s bekijken en kletsen wordt men al erg blij. Het positieve effect is meerledig: de ervaring levert jongeren voldoening en een vergoeding van 6,50 euro per uur. De zorglocaties zijn blij met de extra aandacht voor bewoners tijdens de rustige zomerperiode. En voor de ouderen zijn de ontmoetingen waardevol omdat de jonge mensen een andere energie meebrengen en ze samen andere activiteiten ondernemen. Kortom, een win-winsituatie!

Ik ging altijd met een enorme glimlach weg en kwam blijer thuis na Zomervisite.” – Anton, 16 jaar

Meer ouderen, minder zorgprofessionals
Minder dan 5% van de zorgstudenten kiest uiteindelijk voor een baan in de ouderenzorg. Met het groeiende aantal ouderen is dat zorgwekkend. In Nederland wonen ongeveer 145.000 mensen in een verzorgingshuis. En dat terwijl er nu al ruim 55.000 vacatures in de ouderenzorgsector onvervuld zijn. Wij geloven dat de sleutel in ontmoetingen tussen jong en oud ligt: in persoonlijk contact ontstaat waardering en worden beelden bijgesteld. Dat geeft hoop dat meer jongeren de weg naar de ouderenzorg weten te vinden.

“Aan het begin van mijn studie riep ik dat ik nooit met ouderen zou willen werken. Mijn beeld is door Zomervisite echt totaal anders.” – Sietske, 18 jaar

In juli en augustus 2022 organiseren we weer een editie van Zomervisite. Ben je tussen de 16 en 25 jaar oud en wil je op Zomervisite of wil jouw zorgorganisatie jongeren ontvangen? Neem dan contact op met Danielle Swart, manager Jo Visser fonds of met stichting JOW!

Archief 2022Archief
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009