Werkplezier is leefplezier

Hoe bied je zorg die bijdraagt aan zowel leefplezier als werkplezier? Deze vraag stond centraal tijdens de interactieve sessie van onderzoekers Charlotte van den Eijnde, Marleen Dohmen en Josanne Huijg op het 22ste Verenso-regiocongres Zeeland/West-Brabant ‘Niets is dat het lijkt’ dat onlangs plaatsvond. Aan de hand van de videoreeks Liefdevolle Zorg in de Praktijk wisselden zij met de deelnemers, specialisten binnen de ouderengeneeskunde, van gedachten over de vier thema’s van het leefplezierplan: kennen van de bewoner, bijdragen aan leefplezier, omgaan met dilemma’s en leren van ervaringen.

Uit de gesprekken kwam naar voren dat bijdragen aan leefplezier creativiteit vergt:
“Een bewoner bij ons op de afdeling is vaak onrustig tijdens de ADL. We wisten over zijn passie voor paarden en kwamen zo op het idee om de geur van de manege naar het verpleeghuis te brengen. Dit droeg bij aan een vertrouwde omgeving voor deze bewoner. Het werkte, de geur nam zijn onrust weg”, aldus een deelnemer.

Ook vraagt leefplezier om stilstaan en reflecteren op je eigen handelen:
“Niemand had eigenlijk een goed antwoord op de vraag waarom een van onze bewoonsters zo veel medicatie slikte. Ik ben gaan praten met collega’s en naasten. In overleg zijn we de medicatie gaan afbouwen. Gaandeweg kwam de persoon achter de bewoner tevoorschijn; mevrouw werd veel vrolijker. Ik werk daar inmiddels niet meer, maar ze vraagt nog steeds naar me”, vertelde een andere deelnemer.

Daarnaast is er ruimte en vertrouwen nodig, op verschillende niveaus:
Een deelnemer: “Volgens mij zouden we allemaal zo willen werken, maar in hoeverre is er ruimte in het systeem om regels en zekerheid los te laten, en erop te vertrouwen dat wij het goede willen doen?“

Dat leefplezier bijdraagt aan werkplezier bleek ook weer uit deze sessie. De deelnemers wisselden enthousiast mooie voorbeelden uit en deelden moreel ethische dilemma’s in de zorg voor bewoners. Ook voor Charlotte, Marleen en Josanne bracht de sessie veel werkplezier: “Wat is er mooier dan een sessie te mogen geven over een onderwerp dat je aan het hart gaat en medestanders te vinden op de weg naar meer leefplezier”.

Wilt u ook meer leef- en werkplezier? Lees dan onze publicatie ‘Leefplezier op locatie’. Wilt u hiervan een papieren versie ontvangen? Mail dan naar info@leydenacademy.nl

Archief 2022Archief
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009