Verborgen verbinding stimuleert intergenerationele vriendschap

Verborgen verbinding is een intergenerationeel verhalencollectief dat mensen verbindt, inspireert en dit vastlegt in verhalen. Het collectief, dat bestaat uit vijf jongeren en vijf ouderen uit Eindhoven heeft in het najaar van 2023 gewerkt aan het kunstzinnig vertellen van elkaars verhalen, onder begeleiding van stichting Watershed. Het streven van het collectief is om mensen verborgen verbindingen te laten ontdekken met onbekenden en in het beste geval onverwachte vriendschappen te faciliteren. De naam verborgen verbinding is gebaseerd op de verbindingen die de deelnemers zelf met elkaar hebben ervaren door naar elkaars verhalen te luisteren en vragen uit nieuwsgierigheid te stellen. “Achter elke vraag schuilt een verhaal, in elk verhaal zit een verbinding”, zo is de gedachte. Veel gedeelde ervaringen zijn generatie overstijgend en zijn vaak ‘onzichtbaar’ wanneer je elkaar niet kent.

Fotograaf Joep Van Aert
Fotograaf Joep Van Aert

Met elkaar in gesprek
Op 4 maart vond de afronding van de eerste fase van het project plaats. Voor de afsluitende bijeenkomst werden bewoners uit Eindhoven uitgenodigd om tijdens een diner in cultureel centrum Pand P meer te horen over het project én zelf ook ‘verborgen verbindingen’ te ervaren met andere aanwezigen. Gesprekken werden op gang gebracht door vragen die op het bestek, de servetten en de borden waren geschreven. Vragen als: ‘Wanneer vond je zelf dat je geen kind meer was?’ en ‘Wanneer zat je voor het laatst op je knieën?’ kwamen aan bod. De deelnemers van het project zaten verspreid aan de tafels en gingen samen met de genodigden in gesprek. Tussen de dinergangen door werden er gedichten door het collectief voorgedragen en tekeningen getoond die tijdens het proces waren gemaakt.

En nu door naar de volgende fase
In de volgende fase wil het collectief de ervaringen binnen de groep delen met een groter publiek. Er wordt iets ontwikkeld dat duurzaam is en kan blijven bestaan, ook zonder de aanwezigheid van het collectief. Wat en hoe precies, dat wordt nog samen onderzocht. We houden u op de hoogte!

Het project is een samenwerking met stichting Watershed en mede mogelijk gemaakt door het Jo Visser fonds. Wilt u meer weten over dit project? Stuur dan een mail naar Evelien Kelfkens: kelfkens@leydenacademy.nl.