Silver Starters kiest meest kansrijke olderpreneur

Gisterenmiddag was de afsluiting van de derde editie van het succesvolle gratis leerprogramma Silver Starters, waarin 65 vijftigplussers middels online leren en coaching door experts de basis hebben geleerd om hun idee om te zetten in een eigen bedrijf. Dit programma is ontwikkeld door Leyden Academy on Vitality and Ageing en mede mogelijk gemaakt door Aegon en Knab.

Hoe is het met ……..
Han van Doorn, winnaar van Silver Starters 2019, maakte indruk met zijn verhaal en zijn Are You Okay Today-app. Door de app en een kastje dat het verbruik van elektriciteit of water meet, kunnen mantelzorgers op afstand een oogje in het zeil te houden. Na een periode van onderzoek, ontwikkeling en drie maanden succesvol testen op honderd locaties is Van Doorn op zoek naar investeerders en een organisatie die de app wereldwijd toegankelijk kan maken. En dat is niet makkelijk: “Van de informele zorginnovaties gaat slechts 5% door en daarvan redt enkel 60% het, omdat ze nauwelijks (financieel) ondersteund worden.” Van Doorn is met zijn 85 jaar nog steeds hongerig naar informatie en vertelt de aanwezigen graag over zijn leermomenten. Ten eerste werd hij verliefd op zijn idee, terwijl hij door het programma besefte dat hij moest denken vanuit de klant en diens probleem. Verder is een business model onderhevig aan verandering, je zult dus flexibel moeten zijn. Han sluit af met de wijze woorden: “Ga je met pensioen? Bedenk wat je later wil worden. En als je vitaal oud wil worden, dan moet je Silver Starters doen!”

Pitch perfect
Onderstaande vijf deelnemers waren genomineerd voor de finale. Ze gaven een inspirerende pitch en beantwoorden vragen van de vakjury.

  • Anouk Butterlin met Seenior Hub, een tech-belevingswinkel voor ouderen. In dit ‘speelhonk’ kan men technische gadgets als bijvoorbeeld VR brillen en drones uitproberen, uitleg krijgen en eventueel aanschaffen.
  • Annette Poels met Groeninspiratie, om dakterrassen en tuinen groen, optimaal en duurzaam aan te passen zodat men ook op oudere leeftijd kan blijven tuinieren en zelf iets voor het klimaat kan betekenen.
  • Helena van Harten met Natuur Thuis, een voedselbos en biologische permacultuur pratijktuin om te leren meer in evenwicht met de natuur te leven, en waar generaties na ons profijt van hebben.
  • Hester Wandel met Het Atelier Van, een podcastplatform voor kunstenaars, musea en bedrijven met kunstcollecties. Men kan niet alleen kunst ervaren door het te zien, maar juist ook door te luisteren.
  • Wil Plomp met My-W Creations, voor het borduren en bedrukken van betaalbare bedrijfskleding (vanaf 1 stuks) voor de ‘kleinere’ ondernemer.

De winnende ideeën
De vakjury, bestaande uit Tineke Abma (directeur Leyden Academy), Arjan in ’t Veld (partner Bureauvijftig), Nadine Klokke (CEO Knab) en Martin Luxemburg  (partner Unknown Group), was onder de indruk van alle finalisten maar beloonde het idee van Anouk met een bedrag van 5000 euro om haar belevingswinkel-idee verder te brengen. Ook was er een publieksprijs waar men eerder al online een stem op kon uitbrengen. De winnaar die na de ruim 1200 stemmen ook een geldbedrag van 5000 euro won, was Hester met haar kunstenaarspodcastplatform. We willen zowel de winnaars als alle deelnemende olderpreneurs heel veel succes wensen met hun reis van idee naar bedrijf.

Over Silver Starters
Oudere ondernemers zijn de snelst groeiende groep ondernemers, in Nederland en ook internationaal. Toch zijn er nauwelijks startup-programma’s gericht op deze doelgroep. Met Silver Starters krijgen deelnemers inzicht in klantbehoeften en -wensen, verdienmodellen, marketing en prototyping, en werken ze met behulp van een coach naar zelfstandig ondernemerschap toe. “Ouderen zijn vaak beter bekend met de risico’s en proberen die te mijden.” Die eigenschap helpt bij het opzetten van een bedrijf: vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen zijn twee- tot driemaal succesvoller dan dertigers, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. “We zien ook een maatschappelijke winst; deelnemers voelen zich actiever, zijn beter voorbereid op hun toekomst en hun zelfvertrouwen neemt toe”, aldus onderzoeker Jolanda Lindenberg.

De 2022-editie is hiermee afgerond. Ben je geïnspireerd geraakt en lijkt het je leuk om aan een mogelijk volgende editie van Silver Starters deel te nemen? Laat het ons weten!

Archief 2022Archief
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009