John de Wolf inspireert ondernemende vijftigplussers tijdens Silver Starters-kick-off

Vandaag verzorgde oud-profvoetballer John de Wolf de digitale aftrap voor de zestig deelnemers van de derde editie van Silver Starters, het gratis leerprogramma voor vijftigplussers. Daarnaast vertelde Marie-Louise Kok van Leyden Academy over de achtergrond van en noodzaak voor Silver Starters en ging innovatiespecialist Wendy Woelders in op de inhoud en aanpak van het programma.

 

Je mentaliteit is je beste kwaliteitDe Wolf was bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het boegbeeld voor werkzoekende ouderen en als ANBO-ambassadeur actief. Naast dat hij assistent-trainer bij Feyenoord is, is De Wolf ondernemer en verzorgt hij onder andere zogenoemde Wolfcamps ‘Vitaal op eigen kracht’. “Ik vond mijn vader op zijn vijftigste een oude man, maar ik ben nu bijna zestig en nog druk met van alles. Hoe leuk de voetbaljaren ook waren, deze tweede helft van mijn leven is de leukste tijd.” De Wolf wil werkzoekende ouderen tot actie aanzetten en vervolgt “Met een houding van ‘ze moeten me maar nemen zoals ik ben’ kom je niet ver. De wereld verandert, je zal jezelf dus moeten blijven aanpassen.”

Diversiteit aan ideeën
Silver Starters biedt ruimte aan zestig deelnemers, die een gemiddelde leeftijd van 57,5 jaar hebben. De ideeën voor het opzetten van een bedrijf zijn heel divers en variëren van een camperpark tot het toegankelijk maken van technologie voor ouderen, van een specerijenshop tot het helpen van nieuwe Nederlanders en van life coach tot het onderzoeken van maatschappelijke vraagstukken. “Opvallend is dat we weer veel aanmeldingen vanuit het sociaal ondernemerschap hebben ontvangen. In het programma besteden we daarom ook aandacht aan het opzetten van een non-profit organisatie.”, vertelt Kok.

Van klantbehoeften tot marketing
In zestien weken leren de deelnemers de denkwijze en vaardigheden die nodig zijn om te onderzoeken of hun idee om een eigen bedrijf te beginnen levensvatbaar is. In het online leertraject krijgen ze inzicht in onder andere klantbehoeften, verdienmodellen, marketing en prototyping, en werken ze met ondersteuning van coaches en experts naar zelfstandig ondernemerschap toe. Aan het eind van het programma zullen enkele deelnemers worden gekozen om tijdens de afsluitende bijeenkomst op 7 juni een pitch te verzorgen. Vervolgens zal een deskundige jury één van de pitches belonen met 5.000 euro en zal ook het publiek een pitch kiezen die 5.000 euro zal ontvangen. Deze geldprijzen worden door Aegon en Knab mogelijk gemaakt.

Op naar een vierde editie
Bent u geïnspireerd geraakt en lijkt het u leuk om aan een mogelijk volgende editie van Silver Starters deel te nemen? Neem dan contact op met Jacqueline Leijs: e-mail netherlands@silverstarters.org.

Het programma Silver Starters is ontwikkeld door Leyden Academy on Vitality and Ageing en Aegon, en wordt ook door partners in Italië, Polen en Portugal georganiseerd. Meer informatie vindt u op silverstarters.org.

Archief 2022Archief
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009