Op weg naar een eigen bedrijf

Het online leerprogramma Silver Starters is halverwege, een mooi moment voor een digitaal ‘midterm event’. Tijdens de bijeenkomst van vandaag werden de deelnemers door innovatiespecialist Wendy Woelders bijgepraat over het belang van het invullen en aanpassen van het Business Model Canvas en door financieel expert Oskar Barendse over zijn persoonlijke ondernemerstocht.

Geef structuur aan je idee
Om te bepalen of het idee van je eigen bedrijf kans van slagen heeft, is het belangrijk om  een Business Model Canvas in te vullen, aldus Wendy Woelders. Dit is als het ware een ondernemersplan op één A4’tje dat structuur geeft. Gedurende het invullen ga je steeds meer vakjes invullen, vervolgens ga je aannames toetsen en indien nodig aanpassen. Hierbij is het raadzaam om contact met potentiele klanten te leggen. Voer enkele gesprekken om te achterhalen waar de behoefte ligt, scherp je vragen aan en voer vervolgens meer gesprekken. Je zult zien dat bepaalde aannames niet juist zijn. Uiteindelijk zullen alle vragen veranderen in uitroeptekens. Ook ging Wendy in op het bepalen van de doelgroep. Dit kan lastig zijn. Zo denk je bijvoorbeeld dat het slim is om het breed te houden en zo een groter bereik te hebben. Maar met hagel schieten blijkt vaak juist niet effectief, gerichter de doelgroep bepalen is kansrijker. In een later stadium kun je altijd nog aanvullende doelgroepen benaderen.

Ken je cijfers
Oskar Barendse, financieel expert bij Knab, vertelde over zijn tocht van het samen met een partner opzetten van een eigen onderneming, naar het alleen verder gaan met de onderneming, naar heel hard werken, naar even op adem komen, tot de vraag om te helpen bij het opzetten van een online bank. De start van Knab ging niet over rozen, zo bleven de gewenste klantenaantallen uit en moesten ze zich heroriënteren. Vervolgens hebben ze de zakelijke markt aantrekkelijker gemaakt en veroverd met lage kosten, hoge service en goede toegankelijkheid. Oskar beëindigde zijn verhaal met drie tips: analyseer de markt, ken je cijfers (zakelijk en privé) en volg je hart!

Ben je geïnspireerd geraakt en lijkt het je leuk om aan een volgende editie van Silver Starters deel te nemen? Neem dan contact op met Ineke Vlek via e-mail. Je wordt dan op de hoogte gehouden van een eventuele volgend editie. Meer informatie over het programma vind je op silverstarters.org.

Archief 2021Archief
2024
2023
2022
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009