Videoserie Vraag het onze wetenschappers

Wat zou u willen weten van onze wetenschappers, op het gebied van vitaal en betekenisvol ouder worden? Die vraag stelde directeur Tineke Abma in november 2020 in een videoboodschap ter gelegenheid van de twaalfde verjaardag van Leyden Academy. We hebben heel diverse en interessante inzendingen ontvangen, van waaruit we zes vragen hebben geselecteerd die we graag van een antwoord voorzien.

Vraag het onze wetenschappers
De vele ingezonden vragen en onderwerpen bestrijken het gehele spectrum van het ouder worden: van beweging tot voeding, van wonen tot zorg, tot aan meer existentiële vragen over zingeving en het levenseinde. Uiteindelijk hebben we zes vragen uitgekozen, die in korte video’s van circa 4 minuten worden behandeld. In elke video zijn we allereerst natuurlijk benieuwd hoe ouderen zelf naar het betreffende onderwerp kijken. Onze verslaggever Lucia Thielman gaat daarom eerst in gesprek met enkele senioren. Vervolgens vertelt één van onze experts wat de wetenschap ons hierover leert, met tot slot een praktische tip voor de kijkers.

Zes vragen over ouder worden
Met ingang van dinsdag 18 mei 2021 hebben we elke week een nieuwe video gedeeld via onze website en de sociale media-kanalen van Leyden Academy. De volgende vragen zijn in de serie aan bod gekomen:

1. Hoeveel moet je dagelijks bewegen om mobiel te blijven?

Deze vraag is ingezonden door Peter Meijer en op 18 mei 2021 beantwoord door Paul van de Vijver.  Klik hier voor achtergrondinformatie en leestips.

2. Hoe verhoudt eenzaamheid zich tot vitaal oud worden?

Deze vraag is ingezonden door Evelien Mazeland en op 25 mei 2021 beantwoord door Miriam Verhage. Klik hier voor achtergrondinformatie en leestips.

3. Hoe belangrijk is de participatie van ouderen voor hun kwaliteit van leven?

Deze vraag is ingezonden door Sabriye Karacan en is op 1 juni 2021 beantwoord door Tineke Abma. Klik hier voor achtergrondinformatie en leestips.

4. Hoe geef je zin aan het leven als je met pensioen bent?

Deze vraag is ingezonden door Annemarie Broersma en is op 8 juni 2021 beantwoord door Josanne Huijg. Klik hier voor achtergrondinformatie en leestips.

5. Hoe schadelijk zijn de dagelijkse borrels of biertjes?

Deze vraag is ingezonden door Evelien Mazeland en is op 15 juni 2021 beantwoord door David van Bodegom. Klik hier voor achtergrondinformatie en leestips.

6. Hoe geef je betekenis aan het leven als je in een verpleeghuis woont?

Deze vraag is ingezonden door Geert Froyen en is op 22 juni 2021 beantwoord door Sanne Schweers. Klik hier voor achtergrondinformatie en leestips.

Tip: wilt u de video bekijken met ondertiteling? Onderin het YouTube-schermpje ziet u een bedieningsbalk met rechts een ‘toetsenbord’-knopje. Hiermee kunt u de ondertiteling aan- en uitzetten.

Wilt u reageren op de video’s of heeft u suggesties voor een eventuele volgende serie? Stuur dan een e-mail naar Jacqueline Leijs. U kunt zich ook abonneren op ons YouTube-kanaal.