Mooie emoties op eerste dag Arts & Health-event

Verbazing en herkenning, plezier en verdriet, op afstand en heel dichtbij. De eerste dag van het Arts & Health-event was er één van scherpe contrasten en wisselende emoties. Maar het was vooral een dag waarop duidelijk werd hoe kunst en zorg met elkaar in verbinding staan en hoe krachtig die verbinding kan zijn.

De inmiddels alweer derde editie van het event bracht een belangrijke delegatie uit Manchester naar Nederland. De Engelse vertegenwoordiging onder aanvoering van James Thompson, auteur van het boek Care Esthetics ‘vertelde’ in de middag ‘Stories of beautiful care’. Daarbij werd duidelijk dat schoonheid niet alleen in het uiterlijk zit maar ook innerlijke kenmerken heeft. En dat zorgen in zichzelf ook al iets moois is of in ieder geval kan zijn.

Wonderbaarlijke reis
De dag begon met de Wonderbaarlijke Reis van Fi. Een komisch en indringend onderzoek naar vastzitten, overgave en de zoektocht naar jezelf opnieuw uitvinden. De voorstelling wil iedereen die op zoek is naar iets nieuws en onbekends maar daar niet in slaagt, een hart onder de riem steken.
Het werd een prachtige voorstelling die raakt en mensen emotioneert. Het publiek was doodstil, genoot van prachtig cello-spel van Doris Hochscheid in een ingenieus steeds wisselend decor met ramen die open en dicht gingen, een rijdende trein, een straat, strand, vogels. Met een even indringende als confronterende boodschap; Het is nu, of nooit… 

Rituelen voor verlies
Ook de sessie rituelen voor verlies was intens. Hoe kunnen mensen naast je helpen om een naderend afscheid draaglijk te maken. Een sessie waar aandacht en creativiteit hand in hand gingen. Hoe zet je angst en onzekerheid om in hoop en verlangen?En/of hoe kan het afscheid op andere gebieden ook een nieuw begin zijn?

Samen_leren_aanraken
In de sessie Samen_leren_aanraken leerden de deelnemers om, conform de titel van het event, ook lichamelijk, met elkaar in contact te komen en te ervaren wat dat met je doet en wat dat voor een ander betekent.
We zijn niet meer gewend om elkaar aan te raken. Terwijl dat echte contact juist zo belangrijk is om met elkaar een verbinding te maken. 

Toon het hout
Hard gewerkt werd er in de kelder, waar de zorg esthetische werkplaats is gevestigd, waar deelnemers een massief stuk hout kregen en ze vervolgens gevraagd werd om het hout daadwerkelijk te tónen. Bijzonder om te zien hoe iedereen vanuit zijn of haar eigen beleving letterlijk en figuurlijk los kwám van het hier en nu en los gíng op het object. 

 Dat gecombineerd met de ontdekkingstochten in de vorm van een ‘exploratorium for the body-wandeling’ van Nieke Koek, de lezing over ‘Mindfull contact’ van Berit Lewis en ‘het innerlijke gebaar’ van Marjolein Baars zorgde voor een vol en divers programma waarbij alle deelnemers op een enthousiaste en bezielde manier de eerste dag afsloten.  

Vrijdag 31 mei is de tweede dag van het event. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kijk voor het programma en aanmelden hier. 

Nieuwsberichten 2024Archief
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009