Lowlanders dansen hun toekomst tegemoet!

Van 18 tot 20 augustus vond in Biddinghuizen het jaarlijkse festival Lowlands plaats. Naast muziek, literatuur, film, dans en theater maakte wetenschap ook onderdeel uit van de programmering. Een team van Leyden Academy verzorgde een experiment waarbij bijna 700 festivalgangers met hun toekomst werden geconfronteerd door op verschillende manieren hun oudere zelf te ontmoeten. Hoe? Dat lees je hieronder.

De Rekenkamer
In de Rekenkamer konden bezoekers hun levensverwachting uitrekenen. Eerst werd er gerekend met een tabel van het CBS die je huidige leeftijd koppelt aan een levensverwachting. Vervolgens beantwoordden de deelnemers vragen over hun leefstijl (roken, alcohol, eet- en beweegpatroon) en werd daarmee een persoonlijke levensverwachting berekend. Dit zette mensen aan het denken over de keuzes die ze nu maken.

Mindful verouderen
Ook was er een visuele reis door de tijd naar een ontmoeting met je oudere ik. Het startte met een meditatief audiofragment en een ontspannen bewustwordingsmoment. Daarna werd de aandacht van het lijf naar het spiegelbeeld op een beeldscherm met verouderingsfilter verschoven. Deelnemers werden uitgenodigd om goed naar hun oudere versie te kijken en deze persoon zonder oordeel te ontmoeten. Vragen als: “Hoe zal het zijn om jou te zijn over zoveel jaar?”, “Wat maakt jou leven betekenisvol?” en “Waar zal deze persoon met trots op terugkijken?” maakten veel los.

Disco van de Toekomst
Om te ervaren hoe het is om te leven met een verouderd lijf konden de deelnemers dansen in een verouderingspak. Gewichten simuleerden de afname van spierkracht, een halskraag beperkte de bewegingsvrijheid en met speciale brillen werden oogafwijkingen nagebootst. Natuurlijk met de boodschap dat ondanks fysieke ongemakken je nooit te oud bent om te dansen … en de bezoekers dansten erop los! Bijvangst was het groeiende respect voor ouderen die dagelijks met fysieke uitdagingen te maken hebben.

Snackswitch
Als bedankje voor de medewerking aan ons onderzoek mochten de deelnemers een traktatie kiezen. We konden het niet aan ons voorbij laten gaan om ook hier een klein experiment aan te koppelen: deelnemers konden kiezen tussen gezonde snacks (snoeptomaatjes of ongezouten nootjes) en ongezondere snacks (jelly beans of salmiaksnoepjes). Snoeptomaatjes werden verreweg het meest gekozen. Hartstikke mooi!

Jong geleerd is oud gedaan
Gezond en gelukkig ouder worden, dat wil iedereen. Waarom kiezen we dan toch vaak voor een kortetermijnbeloning in plaats van ons welzijn op de lange termijn? Gebieden en verbieden is geen succesvolle manier om gezond gedrag te stimuleren. Preventie is een effectievere aanpak, waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Het betrekken van de jongere generatie is dan ook van groot belang, want de keuzes die in jongere levensfasen worden gemaakt, zijn van grote invloed op het verouderingsproces. Het is de kunst om een mooie, leuke en gezonde balans te vinden tussen plezier op korte termijn en het levensgeluk in de toekomst.

Over Lowlands Science en ons onderzoek
Lowlands Science wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Wetenschapsagenda en New Scientist, en biedt wetenschappers uit het hele land een podium. De 60.000 bezoekers aan het driedaagse festival konden kiezen uit een scala leuke en interessante proefkonijn-avonturen, waaronder ons swingend onderzoek. Aan de hand van bovengenoemde experimenten en door de deelnemers ingevulde vragenlijsten hopen we binnenkort antwoord te geven op de vraag: ‘Zijn mensen meer geneigd tot gezond gedrag nadat ze kennis hebben gemaakt met hun toekomstige oudere zelf?’

Wil je op de hoogte gehouden worden van de resultaten van het onderzoek? Mail Daphne Raad: raad@leydenacademy.nl.

Archief 2023Archief
2024
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009