Leyden Academy viert zevenjarig bestaan met dansvoorstelling

Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing is in november 2008 op initiatief van Vereniging Aegon opgericht, met als missie de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Om dit te realiseren biedt Leyden Academy opleidingen, doet het onderzoek en initieert het ontwikkelingen op het gebied van vitaliteit en veroudering.

Om dit te vieren nodigde Leyden Academy op woensdag 11 november jl haar medewerkers, Raad van Commissarissen, samenwerkingspartners, trouwe volgers en Leidse inwoners uit voor een bijzondere dansvoorstelling, HARY+++++.

Voorafgaand aan de voorstelling gaf Peggy Olislaegers, directeur van de Nederlandse Dansdagen, op voortreffelijke wijze inzicht in de betekenis van veroudering in de professionele dans. Olislaegers introduceert in deze wereld van het perfect functionerende lichaam alternatieve beelden om de discussie tussen dansers en hun publiek los te maken.

In HARY+++++ laat choreograaf Dario Tortorelli de performers als een hypnotiserend droombeeld bewegen. Oudere dansers bewegen in slow motion en vormen bewegende sculpturen die om hun eigen as heen draaien. De torso’s breken als eierschalen open en raken van de huid los.

Na de voorstelling kon het publiek zijn mening uiten en vragen stellen aan Olislaegers, de choreograaf en de dansers. Duidelijk was dat de aanwezigen bijzonder onder de indruk waren van de voorstelling. Ieder had zo zijn eigen interpretatie, maar overwegend zag men het als de samenleving die de mens van alles oplegt, maar dat we daar zelf van los moeten breken en dat we blij moeten zijn met wie we zijn: als individu, in verbinding met anderen. Van sommige aanwezigen mocht de dansvoorstelling wat sneller en actiever, anderen zagen juist schoonheid en vitaliteit in de trage en gecontroleerde bewegingen. Toch was men eensgezind over de kracht van de voorstelling.

Archief 2015



Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2014
2013
2012
2011
2010
2009