Leyden Academy presenteert haar nieuwe ‘gezicht’: Aad uit Noordwijkerhout

Op 11 november bestaat Leyden Academy vijftien jaar. Ieder jaar onthullen we op onze verjaardag een nieuw ‘gezicht’ dat een jaar lang onze website, sociale media-accounts en diverse communicatiemiddelen siert. Voor dit jaar stellen we met veel plezier Aad van der Linden aan u voor. Aad is 77 jaar en woont met zijn vrouw Nel in Noordwijkerhout. Ze hebben twee kinderen, dochter Mona en zoon Remco. Aads levensverhaal is er een van vallen en opstaan.

Schouder eronder en gaan
Aad leerde als kind al dat niets vanzelf komt en dat je hard moet werken. Als hij vijftien jaar is, overlijdt zijn vader. Zijn moeder blijft achter met zes zonen, drie dochters en een bollenbedrijf. Als gevolg hiervan heeft Aad weinig opleiding gehad. Vervolgens rolde hij zijn leven lang in beroepen waar hij geen ervaring in of kennis over had. Schouders eronder en extra stappen zetten, dat is kenmerkend voor Aads aanpak. Hij klom dan ook gestaag op in de 34 jaar dat hij in een groot aannemersbedrijf werkte. Helaas betekende een terugkerende tumor in zijn hoofd het einde van dat dienstverband. Aad was toen 59 jaar.

De kracht van een openhartig gesprek
Naast de fysieke klachten en het functieverlies dat de tumor met zich meebracht, ging Aad bijna 25 jaar gebukt onder schuldgevoelens. Door een zwaar ongeluk, buiten zijn schuld, liet iemand het leven. Hij kon dit verdriet pas een plek geven na een openhartig gesprek met zijn zoon tijdens een roadtrip naar Ibiza en enkele daaruit voortvloeiende EMDR-sessies. Tijdens die reis naar Ibiza plaatste zoonlief een foto van zijn vader op Facebook. Het was het startpunt van een nieuwe loopbaan: vader en zoon werden benaderd voor een fotoshoot. Hierna volgden meerdere duo-opdrachten. Aad kijkt met veel plezier terug op de vijf jaar (van zijn 70e tot zijn 75e) dat ze samen de wereld over toerden. Een van zijn mooiste herinneringen uit die tijd is de modeshow die hij als EMDR-ambassadeur met zijn zoon in Australia liep. Ook had Aad internationale shoots zonder zijn zoon. Dat hij geen Engels spreekt, maakte daarbij niets uit. Met handen en voeten kwam hij er wel uit.

Respect voor mantelzorgers
Nadat zijn vrouw Nel in 2021 de diagnose dementie kreeg, stopte Aad met het modellenwerk. “Haar dementie is nog in een redelijk vroeg stadium. Maar ons leven staat op zijn kop. Ik ben nu full-time mantelzorger. Natuurlijk doe ik dat met liefde, maar het is zwaar en emotioneel.” aldus Aad. Aads leven getuigt van veerkracht, wij hebben veel respect voor hem. Het komend jaar staat hij daarvoor symbool, én voor mantelzorgers in Nederland. Hulde aan hen allen!

Meer over Aad kunt u horen op de podcast nr. 4 van de serie Toen & Nu die, in opdracht van het Jo Visser fonds is gemaakt.

De foto is gemaakt door fotograaf Henk Aschman. Bekijk onze eerdere ‘gezichten’ in de portrettengalerij.

Archief 2023Archief
2024
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009