Leyden Academy presenteert haar nieuwe ‘gezicht’: Theo (75) uit IJmuiden

Ieder jaar wordt op 11 november, op de ‘verjaardag’ van Leyden Academy, het portret van een vitale oudere onthuld. Het ene jaar is dat een vrouw, het andere jaar een man. Het gekozen portret siert dan een jaar lang de website, sociale media-accounts en diverse communicatiemiddelen van ons instituut.
Het is ons een groot genoegen om Theo Warmenhoven aan u voor te stellen.

De 75-jarige Theo, geboren en getogen in IJmuiden, is sinds tien jaar weduwnaar en heeft twee dochters en een kleindochter. Theo: “Ik ben een nakomeling en eerlijk gezegd ben ik verwekt als vervanging van mijn zus Thea die in de oorlog aan difterie is gestorven. Mijn ouders waren erg gek met me en ik werd best verwend.” Theo’s ouders waren dan ook niet al te blij toen hij op zeventienjarige leeftijd besloot te gaan varen. Na vijf jaar ging hij in de betonbouw werken en hij heeft dat maar liefst veertig jaar gedaan.

Theo heeft verschillende hobby’s, waaronder hardlopen, boksen en wielrennen. Iedere ochtend staat hij om 04.00 uur op en gaat dan hardlopen, en om de dag fietst hij. Op de fiets heeft Theo trouwens menig (ei)land mogen verkennen, van Bali en Indonesië tot Swaziland en Zuid-Afrika. Daarnaast heeft hij een passie voor tattoos. Op zijn elfde jaar heeft hij zijn eerste tatoeage laten zetten en op zijn 74ste zijn laatste. “Er is weinig ruimte meer op mijn lijf en bovendien zijn alle verhalen wel verteld.”

Theo heeft veertig jaar voor de buitenwereld verborgen gehouden dat hij niet kan lezen en schrijven. “Ik kwam er vroeger wel weg mee en was slim genoeg om het te ontwijken. Mijn vrouw hielp me. Als we bijvoorbeeld uit eten gingen, dan liet ik haar bestellen. Je wordt gehaaid in het verhullen, al kost het wel veel energie.” Vroeger was het een taboe en dat is het nog steeds, aldus Theo. Bovendien maakt dit digitale tijdperk het er niet makkelijker op. “Aangifte doen bij de politie is verschrikkelijk. Ook het kopen van kaartjes voor bijvoorbeeld een optreden van Hans Klok, waar ik graag naar toe ging, is vaak online.” Theo heeft altijd wel willen leren en schijven en heeft ook al eens lessen gevolgd maar hij heeft het pas echt goed opgepakt toen zijn vrouw kwam te overlijden en hij opeens alles zelf moest regelen. Sinds enkele jaren krijgt hij les in de bibliotheek in IJmuiden. Dankzij wat hulp en doorzettingsvermogen heeft hij enorme stappen gezet en is hij zelfs taalambassadeur bij Stichting ABC. Zijn droom is dat hij geen hulp meer hoeft te vragen aan zijn dochters maar de dingen zelfstandig kan regelen. Theo praat openlijk over zijn laaggeletterdheid en is echt een rolmodel wat ons betreft. Theo’s tip? “Leer kinderen lezen!”

Bekijk ook deze mooie reportage over Theo op de website van RTV Noord-Holland.

De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Henk Aschman. Bekijk onze eerdere ‘gezichten’ in de portrettengalerij.

Archief 2021Archief
2024
2023
2022
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009