Kenniswandeling op het gebied van vitaliteit en veroudering

In het kader van European City of Science Leiden 2022 organiseerden we op 20 september voor de tweede keer een proeverij van enkele korte presentaties en workshops op het gebied van vitaliteit en veroudering, met aansluitend een Vitality walk. Tijdens de presentatie over seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd ontstonden levendige discussies en de deelnemers raakten niet uitgepraat over de workshop met als thema: Hoe wil ik oud worden? Hieronder een korte impressie wat zoal aan bod kwam.

Seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd
Het merendeel van de aanwezigen ziet seksualiteit als lust en vind dit met name belangrijk in een eerder deel in het leven. Op latere leeftijd wordt intimiteit belangrijker, het geeft een gevoel van veiligheid. In die fase in het leven speelt soms ook een gemis van aangeraakt worden, het zogenoemde huidhonger. Onderzoek toont aan dat mensen die vanaf de geboorte veel worden geknuffeld en aangeraakt, op latere leeftijd ook meer behoefte hebben aan aanraking. Verder werd opgemerkt dat mannen over het algemeen meer fysiek zijn ingesteld en dat bij vrouwen de menopauze een rol bij de omslag kan spelen. Er rust een taboe op praten over (het gebrek aan) seksualiteit. Cultuurverschillen spelen hierbij ook een rol.

Hoe wil ik oud worden?
Aan de ene kant van de zaal was het woord genot opgehangen en aan de andere kant het woord gemoedsrust. Aan de aanwezigen werd gevraagd om ergens tussen die twee thema’s in te gaan staan, daar waar je je op dit moment in je leven het meest verwant aan voelt. Dit leidde tot veel overpeinzingen en gespreksstof. Zo vertelde een dame dat haar leven de laatste jaren heel turbulent was en dat ze nu behoefte heeft aan rust. Een andere deelnemer ervoer juist het tegenovergestelde: “ik ben net met pensioen en na corona klaar met rust, het is tijd voor wat actie in mijn leven.”  Weer een ander zat tussen beide thema’s in. Kortom, het ligt aan de fase in je leven en er moet een evenwicht/balans zijn. Zo kan je genieten van gemoedsrust maar ook het omgekeerde. In het kader hiervan werd gesproken over de levenskunstacademie, oftewel een stoïcijnse school voor senioren.

Ook was er een korte yogasessie waarin staande oefeningen werden gedaan, met als afsluiting een Vitality Walk door de Leidse binnenstad. Op dinsdag 20 december wandelen we weer. Wil u zich hiervoor aanmelden of wilt u op de hoogte worden gehouden van komende wandelingen, we horen het graag: leijs@leydenacademy.nl.

Archief 2022Archief
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009