Jaarbericht 2023: een bijzonder jubileumjaar

Leyden Academy on Vitality and Ageing is op 11 november 2023 vijftien jaar geworden. Sinds de oprichting in 2008 is de missie onveranderd, namelijk: het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen. Inhoudelijk zijn hierbij de speerpunten vitaal, betekenisvol en verbonden leidend, en zijn de onderzoeks- en onderwijsaspecten heel belangrijk. Het team van Leyden Academy zet zich samen met haar relaties én met ouderen met hart en ziel in voor een leeftijdsvriendelijke samenleving.

Dit jubileumjaar was een bijzonder jaar, met in juni mijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie aan de Universiteit van Leiden. De oratie die ik daarvoor hield, had de titel The Art of Belonging. Dat was ook het onderwerp van het symposium, de dansworkshop en de tentoonstelling in de galerie van het LUMC die we in dat kader organiseerden. Het belang van meedoen voor ouderen draagt niet alleen bij aan hun welbevinden maar is omgekeerd een groot ‘geschenk’ voor onze samenleving. Verder organiseerden we ter ere van ons jubileumjaar in september een speciale editie van de Vitality Walk en gaven we in november als afsluiting een verjaardagsfeestje. Medewerkers, samenwerkingspartners en een gezellige groep ouderen hebben geproost en gedanst op muziek uit de oude doos. Ook onthulde wethouder Julius Terpstra het nieuwe ‘gezicht’ van Leyden Academy.

Vooruitkijkend naar de komende jaren, beloven we dat we onvermoeid zullen doorgaan aan de hand van onze missie. Een mooi voorbeeld daarvan is de Zorg voor de buurtvisites, een initiatief van stichting Thuis Voelen. We wonen allemaal in een buurt. We leven er, worden er ouder en soms hulpbehoevender. Zorg voor de buurtvisites helpt gemeenten en inwoners om een vertaalslag te maken van visie naar praktijk. Of wat dacht u van het onderzoeksproject Seksualiteit en intimiteit. Dat is een belangrijk onderdeel van ons leven en emotioneel welbevinden. Toch weten we onvoldoende hoe ouderen erover denken en hoe zij hun eigen seksualiteit en intimiteit ervaren.

Laten we ouder worden bekijken als een prachtig hoofdstuk in ons levensverhaal. Met elke grijze haarlok en elke rimpel dragen we de sporen van ons leven met trots. Een leven vol avonturen, obstakels en herinneringen. Maar ook met kansen. Ouder worden is niet het einde van een hoofdstuk maar het begin van een nieuw avontuur, met naast verlies en verdriet ook schoonheid en mogelijkheden!

Prof. dr. Tineke Abma
Directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing

De twee prachtige foto’s op pagina 23 van deze interactieve pdf zijn gemaakt door fotograaf Guido Pelgrim, en zijn genomen bij zorgorganisatie Azora in de Achterhoek. Met deze zorgorganisatie hebben we samengewerkt aan het Leefplezierplan op locatie. De vanuit die samenwerking ontstane publicatie ‘Leefplezierplan op locatie: tussen droom en daad’ schetst het verloop van de werkwijze en is uitermate leerzaam voor wie de overstap naar persoonsgerichte zorg wil maken.

Nieuwsberichten 2024Archief
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009