IK-Levensles enthousiasmeert jongeren voor ouderenzorg

In het najaar 2013 zijn drie Inspiratie & Kennisdagen georganiseerd in Leiden (7 november), Utrecht (8 november) en Zwolle (11 november), om studenten en docenten enthousiast te maken voor het werken in de ouderenzorg. Samen met regionale onderwijsinstellingen, gemeentes en andere partijen is gezocht naar de verbindende factor om kennis te vergroten en de beeldvorming over ouderen te verbeteren. Op deze manier willen Leyden Academy on Vitality and Ageing en Vereniging Het Zonnehuis een bijdrage leveren aan een betere kwaliteit van het onderwijs in de ouderenzorg en de negatieve beeldvorming over ouderen bijstellen. Hiervoor heeft zij input nodig over wat studenten, docenten en ouderen zelf nodig hebben en belangrijk vinden.

Cijfers
500 jongeren zijn in het voortraject aan de slag gegaan. Meer dan waar we ruimte voor hadden…

430 mensen hebben we als gast welkom mogen heten. Jong, oud, professional en non-professional.
300 jongeren aanwezig
45 aanmeldingen voor pitches
36 uitgevoerde pitches
15 ouderen
14 betrokken onderwijsinstellingen
12 pitches per regio
8 betrokken zorginstellingen 

 

Voortraject
Wat een geluk was het om jongeren uit te nodigen en uit te dagen bij te dragen aan een verfrissende blik op de ouderenzorg. We zijn het land doorgecrossed. Voor  collegezalen en klassen, op zoek hoe we de harten van de jongeren zouden kunnen raken… Stuk voor stuk ontvingen jongeren ons en het idee om samen te gaan werken aan de inspiratie- en kennisdagen ontzettend goed. Twinkelende
ogen en het oproepen van elkaar om mee te doen. Jongere tegen de docent: “Mevrouw, ik vind dat onze hele klas hieraan mee moet doen. Dit is belangrijk.” Als het sommige jongeren niet lukte om mee te doen, was dat omdat het echt niet lukt, even een te drukke periode. Verbaasd, verrast, waren we met zoveel warm onthaal van de jongeren.

Jongeren zijn in aanloop naar de Inspiratie- en Kennisdag op onderzoek uitgegaan. Ze zijn op pad geweest, langs zorginstellingen, langs experts, in gesprek geraakt met ouderen.

De pitches
De jongeren hebben de enorme moed getoond om hun bevindingen om te zetten in mogelijkheden voor de toekomst. Ze hebben ons door hun ogen te laten kijken, en hebben een overweldigende prestatie neergezet door zalen met 150 toeschouwers toe te spreken. De pitches waren allen uniek, bijzonder. En vooral met een ongekende passie gepresenteerd. Het was vaak de eerste keer dat jongeren op zo’n groot podium voor zo’n grote zaal stonden. En jong en oud hebben dat samen geweldig gedaan. Met ongekend veel plezier, aandacht en bloedserieuze plannen hebben ze ons verrast. MBO, HBO en WO-studenten: er was geen verschil in de buitengewone moed die zij hebben laten zien en de verbinding die zij hebben weten te maken met het onderwerp.

Leermomenten voor ons
Het belangrijkste is misschien wel dat ze ons hebben geleerd geen oordelen over ze te hebben ‘als groep’. Net als we niet wilden dat zij het over ‘ouderen’ zouden hebben.
Ook hebben wij geleerd dat het ingewikkelder is om ouderen te betrekken dan jongeren. Een wijze les voor de volgende LevenSles. Dan gaan we met meer aandacht langs de ouderen, om dezelfde twinkeling voor jongeren in de ogen te krijgen. 

Downloads
1. Een bijzonder mooi filmpje: de compilatie van de drie inspiratie- en kennisdagen.
2. Het verslag van LevenSles, met de achtergrond, de pitches en de aanbevelingen voor de toekomst
3. Interviews met prof.dr. Marieke Schuurmans, hoogleraar Verplegingswetenschap; prof. dr. Rudi Westendorp, hoogleraar Ouderengeneeskunde; dr. Carolien Smits, lector Innoveren in de ouderenzorg, Hogeschool Windesheim; drs. Frank Kodden MBA, bestuurder Zonnehuisgroep IJssel-Vecht.
4. Twee jongeren ‘hebben niet zo veel’ met ouderen. Ze gaan op pad, en raken onder de indruk. Hun campagne: doe hetzelfde!
5. LevenSles, de toekomst van ouderenzorg: interview met MBO, HBO studenten en stichting Radius.

Volgende stap
Alle opgedane kennis en informatie wordt gebruikt in de onderlinge contacten met onderzoeksinstituut ZonMw en de ministeries OC&W en VWS om op beleidsmatig niveau (onderwijs)partijen te overtuigen van de noodzaak van beter onderwijs in de zorg voor ouderen.
Verder willen we dit jaar meer Inspiratie & Kennisdagen door het land heen organiseren.

We houden u op de hoogte!

Leyden Academy on Vitality and Ageing, Vereniging Het Zonnehuis, Instituut Maatschappelijke Innovatie, ZonMW, Studio moio

Meer informatie over IKLevensles? Kijk ook op www.facebook.com/levensles en Twitter-account @IKLevenles.

Archief 2014Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2013
2012
2011
2010
2009