“Ik geloof dat God het helemaal oké vindt”: Aandacht voor transgender ouderen

Er is steeds meer aandacht voor genderdiversiteit. Eén groep blijft echter onderbelicht: transgender ouderen, een boeiende groep pioniers die antwoorden op hun vragen zochten in een tijd zonder voorbeelden. Juist tijdens de feestdagen lopen deze ouderen een verhoogd risico op eenzaamheid. Daarom vraagt deze tijd om extra aandacht voor hen.

Podcast
In iedere aflevering van de podcastserie Trans en Oud(t), gemaakt door Eveline van de Putte en Mirjam van Dijk, maken luisteraars kennis met een transgender oudere. De podcast telt tot nu toe drie afleveringen en is te beluisteren op alle grote podcastkanalen. In het nieuwe jaar zullen nog twee afleveringen gelanceerd worden.

Rolmodellen
“Ik ben in de gezondheidszorg wel gestuit op het probleem dat ik nu als man geregistreerd sta, maar dat fysiek niet helemaal ben,” vertelt Mees. Zo komen in de podcast verschillende verhalen van transgender ouderen aan bod. Hoe ga je er bijvoorbeeld als stel mee om als één van de twee in transitie gaat? Dat vertellen Kaat en Marica. De transgender ouderen van nu zijn rolmodellen voor de jonge generatie. Krachtige mensen die laten zien dat het – ondanks gebrek aan informatie, negatieve reacties uit de omgeving, het idee ‘de enige’ te zijn – toch mogelijk is om echt jezelf te worden.

Fotograaf: Eveline van de Putte

Aandacht voor LHBTI+ ouderen tijdens de feestdagen
LHBTI+ ouderen hebben een verhoogd risico op eenzaamheid. Zij hebben bijvoorbeeld niet altijd een traditioneel gezin gesticht, en in tegenstelling tot Kaat en Marica, die samen zijn gebleven na transitie, volgt er ook vaak een scheiding, of is de kans dat een transgender oudere een partner vindt, kleiner. Juist tijdens de feestdagen is extra aandacht voor deze ouderen dus gewenst. Een mooie aflevering in deze tijd is die van Charlotte (89), emeritus predikant. We horen hierin ook een stuk van haar preek, én ze vertelt over haar geloof en transgender zijn: “Ik geloof dat God het helemaal oké vindt.”


Trans en oud(t) is een initiatief van Leyden Academy en Stichting Roze 50+ Nederland.

Archief 2022Archief
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009