Hiep hiep hoera, LAFV honderd jaar

Dit jaar bestaat de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) honderd jaar. Om precies te zijn: op 24 november 1922 werd de LAFV opgericht in een van de zaaltjes van het gebouw van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen aan de Steenschuur in Leiden. Dit eeuwfeest zal gedurende 2022 met tal van activiteiten worden gevierd, waarbij iedereen van harte welkom is. Op de site van de LAFV wordt u op de hoogte gehouden van de verschillende evenementen. Hier een kort overzicht.

Op 8 januari 2022 is er afgetrapt met de foto-expositie 1922-2022. Deze expositie is het hele jaar te bewonderen in de etalage van het voormalig V&D gebouw in de Maarsmansteeg in Leiden. Hier worden honderd foto’s geëxposeerd die gerelateerd zijn aan bijzondere gebeurtenissen van de afgelopen honderd jaar in Leiden en omgeving, zoals de foto van Henk Aschman hiernaast bij het Poortgebouw waar Leyden Academy is gevestigd. In 1925 begon de bouw van het hoofdgebouw van het Academisch Ziekenhuis Leiden. Andere gebouwen zijn inmiddels verdwenen en vervangen door nieuwbouw van het LUMC.

Een van de hoogtepunten van het jubileumjaar zal het symposium ‘Photography meets Science and the City’ zijn, dat op 11 juni a.s. wordt gehouden in het Lipsiusgebouw van de Universiteit. Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de eveneens 100-jarige Fotobond en de Masteropleiding Fotografie van Universiteit Leiden, en vindt plaats in het kader van de European City of Science Leiden 2022. Het wordt een uniek ontmoetingspunt voor amateurfotografen, wetenschappers en studenten met de bedoeling van elkaar te leren en nieuwe samenwerking op te zetten. Op het programma staan onder andere bijdragen van wetenschapsfotograaf Jos Jansen, van Mattie Boom van het Rijksmuseum en van microfotograaf Wim van Egmond. In de middag zijn er presentaties over astrofotografie, microfotografie, stereofotografie, dronefotografie, straatfotografie en experimentele fotografie. Ook kunt u deelnemen aan een workshop smart phone fotografie, uw portfolio laten beoordelen door Leidse fotoprofs of een bezoek brengen aan de fotocollectie van Universiteit Leideb. Fotograaf de Vaderlands Jan Dirk van der Burg zorgt voor een komisch intermezzo. Dit alles onder voorzitterschap van fotografe en presentatrice Sacha de Boer, die ook haar eigen werk laat zien.

Op 19 augustus organiseren we een photowalk in de Leidse binnenstad. Onder leiding van ervaren LAFV-fotografen kunt u op pad om de kneepjes van het fotograferen in de stad te leren, aan de hand van een thema. De foto’s worden direct na afloop besproken.

In het najaar wordt in samenwerking met de gemeente en de Leidse cultuurcoaches een fotowedstrijd gehouden voor de hoogste groepen van de basisscholen in Leiden. De mooiste foto’s worden geëxposeerd in buurthuizen en de centrale bibliotheek in de Nieuwstraat. Voorafgaande aan de wedstrijd worden workshops gegeven op de scholen en in buurthuizen

Op 11 november wordt in samenwerking met Leyden Academy de expositie ‘Een dag uit het leven van een 100-jarige’ geopend, welke tot en met december te bewonderen zal zijn. Leden van de LAFV fotograferen 100-jarigen uit Leiden en omgeving in hun dagelijks leven. Dit is een vervolg op de succesvolle expositie van 90-jarigen, die tien jaar geleden in het Poortgebouw plaatsvond. Leuk detail: uit de inzendingen werd het tevens door Henk Aschman gemaakte portret van Lenie (hier rechts) gekozen als ‘gezicht’ van Leyden Academy op onze website en de diverse communicatie-uitingen in 2013.

Ten slotte geeft de LAFV een jubileumboek uit dat het wel en wee van de LAFV in de afgelopen honderd jaar zal beschrijven. Uiteraard met veel foto’s, maar ook aandacht voor anekdotes, buitenlandse belevenissen en fotowedstrijden.

Voor vragen en nadere informatie over het LAFV jubileum kunt u mailen naar jubileum@lafv.nl.

Archief 2022Archief
2024
2023
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009