Hetti Willemse ontvangt Jo Visser award als nieuwe ambassadeur Waardige zorg

Vanmiddag ontving Hetti Willemse de Jo Visser award voor haar jarenlange inzet voor stichting Thuis Voelen tijdens het ZorgSaamWonen-congres in theater de Meervaart te Amsterdam. Jaarlijks reikt het Jo Visser fonds deze wisseltrofee uit aan relaties die haar gedachtegoed als ambassadeur Waardige zorg uitdragen. Met de geldprijs wordt een vernieuwend project gesteund dat past bij de slogan ‘Vaardig jong, waardig oud’.

Van zorgvisite naar buurtvisite
Willemse (69), geboren en getogen in Amsterdam, is al meer dan 15 jaar een relatie van het Jo Visser fonds. Samen met Tineke van den Klinkenberg heeft zij als sociaal geograaf meerdere boeken geschreven over het belang en het faciliteren van waardige ouderenzorg. Het drieluik Thuis Voelen, Thuis Wezen en Thuis Zijn bestaat uit gesprekken met bestuurders, met verpleeghuizen in beeld en met een praktijkgids. Verder hebben ze meer dan 200 zorgvisites afgelegd en het thuisgevoel van ouderen in woonzorglocaties in kaart gebracht. In 2022 heeft Willemse samen met Ad van Elzakker dit succesvolle concept uitgebreid naar ‘Zorg voor de buurtvisite’. Hierbij wordt nét op een andere manier naar de leefomgeving gekeken door jong en oud én voor jong en oud.

‘Willemse is met haar achtergrond en jarenlange ervaring in het publieke domein van wonen en zorg bij uitstek de ambassadeur Waardige zorg. Ze is echt een boegbeeld!’, aldus Danielle Swart namens het Jo Visser fonds

Oost, west, thuis best!
Het kijken door de ogen van buitenstaanders levert observaties en tips op die als startpunt te gebruiken zijn voor een dialoog tussen direct betrokkenen, zoals gemeente, woningcorporatie, wijkraad, welzijn en omwoners. De kracht van buurtvisites ligt in het benoemen van sociale-, ruimtelijke- en ontmoetingsverbeteringen die bijdragen aan een sociale woonomgeving waardoor ouderen langer met plezier thuis kunnen blijven wonen. Dit past niet alleen bij de wens van veel (toekomstige) ouderen, maar het geeft ook handvatten bij het uitvoeren van gemeentelijke visies op het gebied van wonen en zorg. Volgens Willemse gaat het vooral om de kleine dingen die het leven de moeite waard maken en kun je daar in je eigen omgeving ook invulling aan geven.

En nu verder
Samen met platform ZorgSaamWonen wordt er een vervolg gegeven aan de ambities van stichting Thuis Voelen. Met de geldprijs van 5000 euro kunnen regiotafels worden georganiseerd voor de hoofdsteden waar de buurtvisites zijn afgelegd. Zo kan het dialoog tussen gemeente, bewoners en belanghebbenden in de buurt worden gestart en verbinding worden gemaakt. Natuurlijk in de hoop dat dit resulteert in concrete veranderingen op de korte termijn. Het recente onderzoek naar de meerwaarde van Zorg voor de buurtvisite, dat in een magazine met tips en tricks om zelf in je eigen buurt je leefomgeving te verbeteren is samengevat, is daarbij een goed hulpmiddel.

Archief 2023Archief
2024
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009