GONoord! grossiert in gezonde initiatieven

Na drie jaar is GONoord! eind 2019 afgerond. In dit project stond bewustwording en het opzetten van positieve gezonde initiatieven in Leiden-Noord centraal. Door met buurtbewoners, van jong tot oud, in gesprek te gaan, zijn meer dan honderd ideeën tot gezondheidsbevordering aangedragen. Het ging hierbij om ideeën die zorgen voor een gezonde leefstijl met bewegen en gezond eten, maar ook voor een veilige en sociale buurt.

Mooie initiatieven
In de looptijd van het project (2017-2019) zijn door de wijkbewoners met begeleiding van een projectteam maar liefst twintig initiatieven gerealiseerd. Met deze initiatieven zijn deelnemers bereikt, die moeilijk bereikbaar zijn op het gebied van interventies en gezondheidsinitiatieven. Eén van de succesvolste initiatieven is het vrouwenzwemuur, waar iedere vrijdagochtend bijna tachtig vrouwen vrij zwemmen of zwemles krijgen. GONoord! zorgt voor buddies in het water die vrouwen helpen hun waterangst te overwinnen, en er is elke week een fysiotherapeute die in het water oefeningen doet. Een ander succesnummer is het Gezond Ontbijt dat elke twee maanden wordt gehouden. Een groepje vrouwen uit de wijk verzorgt het eten en iedereen mag aanschuiven. “Er komen steeds ruim honderd mensen, wijkbewoners en mensen die in de wijk werken. Het is echt een netwerkbijeenkomst maar dan met koffie en thee en een gevarieerd ontbijt.”, aldus een wijkbewoner. Vanuit dit initiatief heeft een groep dames zelfs een cateringbedrijf met gezonde voeding opgezet.

Afronding
Ter afsluiting van GONoord! is een gezondheidskalender gemaakt, die vol staat met activiteiten die de afgelopen jaren in gang zijn gezet onder de paraplu van GONoord! en gemakkelijk zelf kunnen worden doorgezet. Denk aan wandelen, spelen op straat, gezond beleg, meer groente, water drinken in plaats van limonade, en samen met je buren een plantenbak inrichten en onderhouden. Greet Meesters en Lucia Thielman van het projectteam van GONoord!: “Wij wilden graag wat teruggeven aan de buurtbewoners, omdat ze de afgelopen jaren zo enthousiast met ons hebben gewerkt aan een gezondere wijk.”
Alle betrokkenen, met de wijkbewoners voorop, geven aan dat de initiatieven de wijkbewoners nader tot elkaar hebben gebracht, dat ze ook meer van eigen kracht en regie durven uitgaan, en dat er een context is gecreëerd waarin het meer voor de hand ligt om een gezonde leefstijl aan te nemen.

GONoord! was een initiatief van Publieke Versnellers, Libertas Leiden, GGD Hollands Midden en Leyden Academy, en werd gefinancierd door FNO. Leyden Academy was betrokken bij het monitoren van de (ervaren) gezondheid van de bewoners van Leiden-Noord en bij de evaluatie van het project.

Bekijk voor meer informatie de evaluatie of neem contact op met Lex van Delden.

Archief 2020Archief
2024
2023
2022
2021
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009