Galerie LUMC en Leyden Academy presenteren vol trots de tentoonstelling ‘The Art of Belonging’

Van 8 juni tot 21 augustus 2023 is bij Galerie LUMC op de begane grond bij de centrale ingang van het LUMC de tentoonstelling ‘The Art of Belonging’ vrij toegankelijk. In deze tentoonstelling staat de ouder wordende mens centraal en is naar aanleiding van de oratie van Tineke Abma tot stand gekomen. Wat betekent het om oud te zijn in onze samenleving? Tel je nog mee na je 67ste? Wat moet je doen om sociaal gezien geaccepteerd te worden als je minder vitaal bent?

Meedoen en er toe doen
‘Belonging’ verwijst naar een verlangen – een longing to belong – om erbij te horen zonder concessie te doen aan eigenheid en waardigheid. Een verlangen dat zich extra doet voelen bij ouderen als zij ervaren er níét of niet méér bij te horen. Kunst raakt en verbindt voorbij woorden en draagt bij aan ‘belonging’ door het vermogen om onze diepst menselijke gevoelens te vangen en te delen.

“Het ziekenhuis is misschien een ongewone setting voor kunst. Maar hoe mooi is dat juist die plek, in wezen een publieke ruimte, aan patiënten, bezoekers en medewerkers de kans biedt om even de connectie te voelen met een andere dan de medische wereld en zich te herkennen in dat wat niet of moeilijk in woorden is te vangen.” – Tineke Abma, hoogleraar Ouderenparticipatie

Ouder worden in deze samenleving
Sandrine van Noort (hoofd kunstzaken LUMC) en Tineke Abma nodigden elf kunstenaars uit om in de tentoonstelling hun kijk op de oudere mens in deze samenleving te verbeelden. Naast schilderijen, tekeningen en foto’s zijn er sculpturen en video-installaties te zien. Onder meer het interactieve videowerk Progress vs Regress van Melanie Bonajo die Nederland representeerde op de Biënnale van Venetië in 2022. Bonajo onderzoekt in dat werk wat het betekent om oud te worden in een wereld vol hypes als selfie sticks en fast fashion.

Op 22 juni 2023 besteedde Roeland van Wely er aandacht aan op Sleutelstad.

Lees de recensie van Edo Dijksterhuis op Museum Tijdschrift.

Archief 2023Archief
2024
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009