Even voorstellen ……………….. Evelien Kelfkens

In onze kwartaalnieuwsbrief introduceren we een medewerker van Leyden Academy aan de hand van een actueel onderzoek of nieuwsfeit. Deze keer is dat aan Evelien Kelfkens, die sinds juli 2021 het team versterkt. Als onderzoeker is ze binnen het speerpunt Verbonden betrokken bij diverse projecten, waaronder Zorg voor de buurtvisites, Baanbreker, de Overgang van werk naar pensioen en een literair project in samenwerking met stichting Watershed.

Wat houdt Zorg voor de buurtvisites in?
Zorg voor de buurtvisites is een initiatief van Hetti Willemse en Ad van Elzakker, waarbij in verschillende buurten en wijken in Nederland wordt gekeken hoe deze leeftijdsvriendelijker gemaakt kunnen worden door kleine aanpassingen in de woonomgeving te maken. We wonen allemaal in een buurt. We leven er, worden er ouder en soms hulpbehoevender. Het is dan ook niet zo gek dat een kleine verandering in onze woonomgeving grote gevolgen kan hebben. Ook landelijk is er meer aandacht voor de buurt. Zo zijn gemeenten vanaf 2024 verplicht een woonzorgvisie op te stellen, waarbij de inrichting van de woonomgeving een belangrijk thema kan vormen.

Wat was jouw aandeel in dat initiatief?
Enkele maanden geleden begon ik aan een onderzoek naar Zorg voor de buurtvisites, met steun van stichting Hofje Codde en van Beresteyn. Samen met de initiatiefnemers heb ik drie buurtvisites uitgevoerd, in Leeuwarden, Arnhem en Den Bosch. Door mee te lopen en te kijken vanuit het perspectief “Is dit een plek waar ik mij thuis kan voelen?” heeft het mijn manier van kijken veranderd. Zo heeft het mij aangezet om te denken in mogelijkheden om de woonomgeving te veranderen. Ook besef ik mij dat de buurt een rol kan spelen in het voorkomen van zorgafhankelijkheid wat winst is voor zowel de bewoner als voor de zorg zelf. Wanneer ik door mijn eigen woonwijk in Breda loop, betrap ik mezelf erop dat ik automatisch met een andere blik naar mijn eigen buurt kijk. Maar hoe simpel het verbeteren van de buurt ook lijkt, in de praktijk kan het best ingewikkeld zijn.

Precies, waar te beginnen?
In het magazine Thuis voelen in de buurt – zelf aan de slag worden de onderzoekresultaten naar de meerwaarde van Zorg voor de buurtvisites weergegeven. Het magazine biedt praktische handvatten voor een leeftijdsvriendelijke buurt. Het helpt een vertaalslag te maken van visie naar praktijk. Daarnaast delen experts hun perspectief over hoe de leefomgeving kan bijdragen aan het langer thuis wonen en leeftijdsvriendelijke steden. Alle buurtvisite-ervaringen zijn trouwens terug te lezen op de website van ZorgSaamWonen. Doe er je voordeel mee!

Met welke (onderzoeks)projecten ga je je in 2024 bezighouden?
Naast een vervolg op de Zorg voor de buurtvisites, in samenwerking met stichting Thuis Voelen, heb ik allerlei leuke projecten in het verschiet, zoals Baanbreker. Dat is een door Hetisnetwerken.nl ontwikkeld programma om werkloze 45-plussers aan een baan te helpen. Om meer inzicht te krijgen in hoe de deelnemers het programma hebben ervaren, neem ik interviews af onder oud-deelnemers. Ook kijk ik naar eerdere interventies en voer ik gesprekken met werkgevers en HR-medewerkers over hun visie op de arbeidsmarkt en oudere werknemers. Verder zal in het begin van 2024 de eindpresentatie plaatsvinden van een literair project in samenwerking met stichting Watershed. In een collectief van jongeren en ouderen uit de omgeving van Eindhoven vertellen we elkaars verhaal op kunstzinnige wijze. Ik vind het heel bijzonder dat ik hier zelf als deelnemer mee heb mogen doen, ik heb veel van de persoonlijke verhalen geleerd.
In 2024 ga ik ook met senior onderzoekers Elena Bendien en Sonja Wendel aan de slag met de verdere analyse van de resultaten van de interviews en focusgroepen van het onderzoek over de transitie van werk naar pensioen. We willen in dit jaar ook graag een bijeenkomst organiseren met alle vrouwen die we hebben gesproken in de interviews en focusgroepen.

En de laatste vraag, heb je nog goede voornemens voor het nieuwe jaar?
Dat is een lastige, meestal hou ik mij toch niet aan de voornemens die ik voor mezelf heb opgesteld. Elk jaar heb ik als voornemen dat ik meer zou willen lezen (romans, literatuur) maar dat komt vaak onderaan het prioriteitenlijstje. Ik wil me wat meer verdiepen in kwantitatief onderzoek, waarvoor ik in 2024 al een cursus heb gepland. Ook wil ik graag meer inzichtelijk krijgen welke richting ik precies op wil qua onderzoek en waar precies mijn interesses liggen.

Archief 2023Archief
2024
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009