Ervaringen uit de Japanse ouderenzorg op Wij & corona

Op verhalenplatform Wij & corona laten we de stemmen horen van ouderen in coronatijd. Sinds maart 2020 hebben al meer dan 300 mensen hun ervaringen op deze website gedeeld. Persoonlijke verhalen van ouderen zelf, maar ook van hun familieleden en van medewerkers uit de ouderenzorg. Vanuit heel Nederland, maar ook van (ver) over de grens. Zo werken we samen met ILC Japan, één van onze partners binnen de International Longevity Centre (ILC) Global Alliance, dat nu ook een serie verhalen uit de Japanse ouderenzorg met ons heeft gedeeld.

Uitwisseling van verhalen
Vorig jaar vertaalde ILC Japan een selectie verhalen van Nederlandse senioren naar het Japans, om hun achterban kennis te laten maken met een ander perspectief. Op onze beurt hebben wij in de afgelopen maanden een tiental interviews met Japanse senioren op Wij & corona gedeeld: bijvoorbeeld met de 84-jarige Sakura uit Tokyo, die in coronatijd heel wat pondjes is aangekomen (“God mag weten waar”) en haar kleding niet meer past. Of de 79-jarige Hideo uit Kanagawa, die thuis wat irritaties ervaart met zijn echtgenote en zich probeert te ontspannen door in zijn eentje karaoke te zingen.

Nieuwe reeks uit de Japanse ouderenzorg
De komende tijd publiceren we op Wij & corona een wekelijks verhaal vanuit de Japanse ouderenzorg. Wat is de impact van het coronavirus en de maatregelen om besmetting te voorkomen in de verpleeghuizen? Hoe beleven zorgmedewerkers deze tijd, en wat zijn de ervaringen van bewoners? Vandaag publiceren we het eerste interview, met de 89-jarige Harumi die in een verpleeghuis woont in West-Tokyo. Zij vindt dat er internationaal beter moet worden samengewerkt om corona te overwinnen: “Japan en al die andere landen kunnen zelf wel hard hun best doen, maar onze inspanningen hebben pas effect als corona uit de hele wereld verdwijnt.” U vindt Harumi’s verhaal hier.

Archief 2021Archief
2024
2023
2022
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009