Eerste Leidse Kenniscafé voor Ouderen groot succes

Wie in beweging blijft, heeft een grotere kans om gezond oud te worden. Dat weten we allemaal. Maar hoe zorgen we dat we blijven bewegen? Leidse wetenschappers, verenigd in de Leidse Proeftuin Zorg & Welzijn, gingen op vrijdag 30 oktober jl. in gesprek met zo’n vijftig bewoners van verzorgingshuis Rosenburch tijdens het Eerste Leidse Kenniscafé voor Ouderen. Speciale gast was burgemeester Henri Lenferink, die zijn fitheid liet testen (hij haalde de hoogst haalbare score) en meedeed met een sessie Tai Chi voor ouderen.

Tweedeling opheffen

John Verhoef van Hogeschool Leiden vertelde hoe de Leidse Proeftuin Zorg & Welzijn de tweedeling tussen Leidenaars (aan de ene kant van de spoorlijn) en wetenschappelijke instellingen (aan de andere kant van de spoorlijn) wil opheffen door in gesprek te gaan met Leidse senioren en ze te betrekken bij het onderzoek naar veroudering. Marianne Stadlander van TNO liet enkele eenvoudige tests zien om de fitheid te meten. Verouderingswetenschapper David Bodegom van Leyden Academy vertelde wat Nederlandse ouderen (relatief veel gezondheidsklachten) kunnen leren van ouderen uit Ghana (tot op hoge leeftijd uitzonderlijk fit) en hoe je in het dagelijks leven kunt zorgen dat je zoveel mogelijk beweegt. Daarna konden ouderen dezelfde tests doen op de bewegingsmarkt, waar de wetenschappers uitleg en advies gaven.

De Leidse Proeftuin

Met ouderen in gesprek gaan is een belangrijk doel van de Leidse Proeftuin Zorg & Welzijn, waarin Leidse kennisinstellingen werken aan duurzame, innovatieve oplossingen voor vraagstukken op gebied van zorg en welzijn. De kennisinstellingen vertalen wetenschappelijk onderzoek naar praktische oplossingen en testen het effect ervan, in samenwerking met oudere Leidenaren. In het Proeftuinnetwerk wordt in co-creatie kennis ontwikkeld en verbreed. Maar wat hebben ouderen hier zelf aan, en onderzoeken we wel de goede dingen? Met die vraag wil de Leidse Proeftuin regelmatig de stad in. Dit was het eerste Kenniscafé, over enkele maanden volgt een nieuwe bijeenkomst met een ander thema op een andere plek.

Gemeentelijke stimulans
De kennisinstellingen die samenwerken in de proeftuin zijn Leyden Academy, Hogeschool Leiden, TNO en Leiden Institute for Brain and Cognition. Eerder dit jaar was de Leidse Proeftuin onder meer actief tijdens de Nacht van Kunst en Kennis. De proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leiden. Kijk voor meer informatie op de website: www.deleidseproeftuin.nl.

Archief 2015Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2014
2013
2012
2011
2010
2009