Educatieve videoreeks over liefdevolle zorg

Onder de titel ‘Liefdevolle zorg in de praktijk’, brengt Leyden Academy in samenwerking met het Jo Visser fonds een educatieve leerlijn uit over de thema’s leefplezier en liefdevolle zorg voor medewerkers zorg en welzijn in de ouderenzorg. De reeks van ca. 20 video’s wordt naar verwachting in het najaar van 2019 als online lesmateriaal gratis beschikbaar gesteld aan o.a. zorg- en onderwijsinstellingen en zelfstandige trainers in de zorgsector.

Voor kwetsbare ouderen zijn waardigheid, kwaliteit van leven en welbevinden minstens zo belangrijk als goede medische zorg. Wat maakt het leven de moeite waard in de laatste fase van het leven in een verpleeghuis? Kunnen we mensen de ruimte geven om zoveel mogelijk te doen wat zij graag willen doen en de persoon te zijn die zij graag willen zijn? Het centraal stellen van persoonlijke wensen en verlangens van bewoners en het vergroten van het bewustzijn over leefplezier en liefdevolle zorg, zijn thema’s die nog onvoldoende aan bod komen in het huidige lesmateriaal, terwijl het essentieel is voor goede zorg.

Filmen op zorglocaties
Onderzoek in 2019 onder honderden zorgmedewerkers leerde ons hoe zij het liefst leren en waarin ze zich kunnen herkennen: authentieke filmpjes van echte situaties in de dagelijkse praktijk, in de vorm van microlearnings van 1 tot 2 minuten. Filmmaker Tessa Steenbergen en antropologe Sanne Schweers filmen op diverse zorglocaties het contact tussen bewoners en zorgverleners en alledaagse voorbeelden die leefplezier en liefdevolle zorg illustreren. Inhoudelijk zal de serie educatieve video’s antwoord geven op vragen als:

  • Wat zorgt voor leefplezier?
  • Wat is kwaliteit van zorg?
  • Hoe ga je om met belangrijke anderen zoals familie en vrienden?
  • Hoe kom je erachter wat belangrijk is voor de persoon?
  • Hoe schep je kansen voor zorg- en leefplezier?
  • Hoe los je samen dilemma’s op?
  • Volg je je intuïtie of niet?

De videoreeks komt tot stand dankzij de financiële steun van het Jo Visser fonds. Het Jo Visser fonds zet zich in voor beter onderwijs en onderwijsvernieuwing in de ouderenzorg en steunt initiatieven die zichtbaar bijdragen aan de waardigheid van leven van kwetsbare ouderen.

Neem voor meer informatie contact op met Marie-Louise Kok, digital learning expert bij Leyden Academy via tel. (071) 524 0964 of e-mail.

Archief 2019Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009