Collectie verhalen Wij & corona overgedragen aan Historisch College FNI

Hoe beleven Nederlandse senioren de coronacrisis? Hoe is hun leven veranderd, waar maken zij zich zorgen over, wat geeft hen hoop en troost? Wat zijn de ervaringen van medewerkers in de ouderenzorg? Onder de noemer Wij & corona besloten Leyden Academy en stichting GetOud bij het uitbreken van de coronapandemie een podium te bieden aan senioren, hun familieleden en zorgverleners om hun stem te laten horen. Sinds de lancering op 31 maart 2020 tot de zomer van 2021 hebben meer dan 350 ouderen, hun familieleden en zorgverleners hun verhaal aan Wij & corona toevertrouwd. Deze collectie persoonlijke verhalen, die samen een rijk geschakeerd beeld geven van deze bijzondere tijd, wordt vandaag overgedragen aan het Historisch College FNI (voorheen Florence Nightingale Instituut), het kenniscentrum voor de geschiedenis van verpleging en verzorging. Het FNI presenteert een selectie van twaalf verhalen in een online expositie en archiveert de collectie als geheel, zodat deze behouden en voor onderzoek beschikbaar blijft.

Verhalen uit de ouderenzorg
Naast de verhalen van ouderen zelf, zijn op Wij & corona in de eerste en tweede coronagolf ook veel, vaak aangrijpende verhalen gepubliceerd vanuit de ouderenzorg. Veel medewerkers voelden sterk de behoefte om hun ervaringen te delen in deze heftige periode. De bemoedigende reacties op hun verhalen van collega’s en op sociale media gaven vaak troost, herkenning en het gevoel er niet alleen voor te staan. In de week van 16 t/m 20 november 2020 stond het verhalenplatform zelfs geheel in het teken van de zorg: tientallen verpleegkundigen, verzorgenden, medewerkers welzijn, teamleiders en locatiemanagers uit de verpleeghuiszorg en thuiszorg, maar ook mantelzorgers, familieleden en bewoners zelf deelden er hun ervaringen.

Internationaal perspectief
De ervaringen op het verhalenplatform beperkten zich niet tot onze landsgrenzen. Op Wij & corona staan verhalen vanuit alle windstreken, verzameld vanuit ons internationale netwerk en de samenwerking met HelpAge International en de ILC Global Alliance, waarvan ook Leyden Academy deel uitmaakt. Zo was er een levendige uitwisseling met ILC Japan: zij deelden met ons interviews met Japanse ouderen en zorgmedewerkers, terwijl verhalen van Nederlandse ouderen in Japan werden verspreid (uiteraard vertaald in Japanse karakters).

Volop in de belangstelling
De pagina’s op de website Wij & corona zijn in anderhalf jaar meer dan 100.000 keer bekeken. Het verhalenplatform kreeg aandacht in onder meer De Telegraaf, op NPO Radio 1 en bij 5 Uur Live op RTL4. Daarnaast leidden de persoonlijke verhalen van ouderen en zorgmedewerkers regelmatig tot interviewverzoeken vanuit lokale en regionale media, en tot spontane reacties online en in het echte leven. Zoals bij Job (84): “Vanmorgen bij de AH vertelde de caissière mij dat ze ons stukje zo mooi vond.”

Het initiatief Wij & corona is mede mogelijk gemaakt door Jo Visser fonds, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en Fonds 1818.

Lees ook het artikel ‘Vol levenslust de crisis door’ in De Telegraaf van 18 december 2021 naar aanleiding van dit nieuws, met mooie portretten van vijf senioren die eerder hun verhaal deelden op Wij & corona.

Archief 2021Archief
2024
2023
2022
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009