Bruggen Bouwen wint stimuleringsprijs K.F. Heinfonds

 

Het Jo Visser fonds heeft een K.F. Hein stimuleringsprijs van € 7.500 voor de pilot ‘Bruggen Bouwen tussen Generaties’ ontvangen. In de pilot wordt opnderzocht hoe de emotionele eenzaamheid binnen migrantenfamilies kan verminderen door de intergenerationele relaties te verbeteren. De pilot wordt uitgevoerd door Leyden Academy on Vitality and Ageing.

In het project streven de initiatiefnemers naar een geheel nieuwe aanpak te introduceren voor de bestrijding van eenzaamheid onder migranten. Migranten zijn vaker en sterker sociaal en emotioneel eenzaam dan mensen wiens wieg in Nederland stond. Huidige initiatieven richten zich voornamelijk op het vergroten van sociale netwerken en daarmee zijn ze niet effectief in het verminderen van emotionele eenzaamheid.

Onze focus ligt juist op het verminderen van emotionele eenzaamheid door het verbeteren van intergenerationele relaties binnen migrantenfamilies in twee Utrechtse wijken, Kanaleneiland en Overvecht. In dit pilotproject streven we ernaar betekenisvol contact tussen tien Arabisch sprekende moeders en dochters te stimuleren waardoor hun relatie verbetert, eenzaamheid vermindert en het overall welbevinden bevordert.

De kennis en ervaring die we opdoen in dit pilotproject wordt vertaald naar een (gespreks)methodiek die in 2025 landelijk wordt verspreid. Hoewel dit pilotproject nog niet is bewezen, heeft het potentieel om de aanpak van eenzaamheid in de sociale sector te vernieuwen en in beweging te brengen. Het project was genomineerd voor de K.F. Hein Stimuleringsprijs 23/24. De prijs wordt om het jaar uitgereikt aan organisaties met vernieuwende, sociaal-maatschappelijke ideeën die de positie van kwetsbare groepen in de regio Utrecht verbeteren.

Stichting Limoenz kreeg het hoogste bedrag van € 12.500 voor de pilot ‘O! Maatje’ waar ze tijdens groepsactiviteiten jongeren met een licht verstandelijke beperking koppelen aan senioren.

Big Friends Utrecht wint € 7.500 voor het doorontwikkelen van de methodiek voor hun mentorprogramma ‘Tiener Littles’ specifiek gericht op tieners. Dit is een groep waar meer hulpvragen ontstaan en de organisatie graag op wil inspelen.

Stichting Common Frames wint € 7.500 voor de pilot ‘Toekomstmakers: mijn toekomst in Utrecht’, hierin gaan ze met jonge nieuwkomers films ontwikkelen onder begeleiding van professionele filmmakers. Via het maakproces vergroten ze (sociale) vaardigheden van jonge nieuwkomers en leggen verbindingen tussen hen en de Nederlandse maatschappij.