Blijf in beeld Leiden: inzamelactie smartphones voor ouderen

Om het coronavirus een halt toe te roepen, houden we afstand tot elkaar en blijven we zoveel mogelijk binnen. Veel ouderen die zich normaal gesproken prima redden, raken nu afgesloten van de buitenwereld: bezoek van de (klein)kinderen kan niet meer en sociale activiteiten, clubjes en verenigingen staan stil. Contact met familie en naasten via videobellen en WhatsApp kan in deze tijd extra waardevol zijn. Maar niet iedereen heeft een smartphone of internet thuis. Daarom starten we de inzamelactie ‘Blijf in beeld’ om te zorgen dat ouderen in Leiden en omgeving via de smartphone verbinding kunnen houden met hun naasten. De actie is een initiatief van Charlotte Poot, promovenda aan het LUMC, en wordt van harte ondersteund door Leyden Academy.

Bekijk ook de reportage bij RTL Nieuws op 20 april 2020, met Charlotte Poot en dhr. Ton Verboon die dankzij zijn smartphone na weken eindelijk weer het gezicht ziet van zijn geliefde echtgenote Sjaan in het verpleeghuis.

Hoe werkt het?
Wij verzamelen tweedehands smartphones en opladers en maken deze gebruiksklaar. We leveren deze vervolgens met een mobiel internet databundel aan de ouderen, voorzien van een duidelijke, begrijpelijke handleiding. Een groep vrijwilligers zorgt dat de smartphones bij de ouderen terechtkomen en zal hen, op veilige afstand, wegwijs maken in het gebruik hiervan. Zodat zij kunnen beeldbellen, WhatsAppen, een potje Wordfeud spelen en/of internetten. Twee dagen later wordt de oudere nog even gebeld om te horen hoe het gaat en hem of haar zonodig verder te helpen.

Heeft u een smartphone om te doneren?
Heeft u nog een oude smartphone en/of oplader die u kunt missen? Lever die in, dan zorgen wij dat deze op de juiste plek terecht komt. Het maakt niet uit welke smartphone u doneert, zolang deze maar geschikt is voor videobellen/WhatsApp bellen. Zorg dat u alle persoonlijke foto’s, bestanden en andere persoonlijke gegevens van de telefoon heeft verwijderd. Het zou fijn zijn als u de telefoon terugzet naar fabrieksinstellingen. Lukt dit niet, dan zullen wij dit voor u doen: het team van Microfix helpt ons hierbij.

U kunt uw smartphone en/of oplader inleveren bij De Vliegershop, Haarlemmerstraat 192 in Leiden, bij Hoogvliet Levendaal, Levendaal 20 in Leiden of bij Clubhuis de Derde Helft, Jacoba van Beierenlaan 92, in de Leyhof in Leiderdorp. Kijk voor de actuele openingstijden op de websites en houd u s.v.p. aan de veiligheidsmaatregelen die de winkel hanteert, zoals minimaal anderhalve meter afstand houden.

U kunt de telefoon ook per post opsturen. Stuur de smartphone en/of oplader op naar onderstaand adres. Zorg dat deze goed is beschermd, gebruik bijvoorbeeld een envelop met bubbeltjesplastic of vul het pakketje met opvulmateriaal. Vermeld op het pakket duidelijk de naam van de actie:
De Vliegershop: Actie Blijf in beeld
Haarlemmerstraat 192
2312 GH Leiden

Kent u iemand die een smartphone kan gebruiken?
Kent u zelf een oudere die geen internet en smartphone thuis heeft en hiermee geholpen zou zijn? Stuur dan een e-mail naar Charlotte Poot. Beschrijf hierin kort waarom deze persoon de smartphone goed zou kunnen gebruiken en vermeld uw contactgegevens. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op om te kijken wat wij voor deze oudere heer of dame kunnen betekenen.

Mede mogelijk gemaakt door…
Voor dit project werken wij samen met diverse zorg- en welzijnsorganisaties en vrijwilligersorganisatie in Leiden. De inzamelactie wordt financieel ondersteund door het H.L. Drucker fonds, Fonds 1818, KPN Mooiste Contact Fonds, Pleindoneren, Oranje Fonds, Zorg en Zekerheid en gemeente Leiden. We zouden dit project ook niet kunnen doen zonder de geweldige hulp van De Vliegershop, OWN agency, Microfix Leiden, ICT4FREE, SeniorWeb, National eHealth Living Lab, Stadslab Leiden en Avans Hogeschool Breda.

Heeft u vragen, wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of op een andere manier als particulier of bedrijf bijdragen, kijk op de website of neem rechtstreeks contact op met Charlotte Poot via tel. (06) 44595123 of via e-mail.

Archief 2020Archief
2024
2023
2022
2021
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009