Fotograaf: Eveline van de Putte

Aandacht voor transgender ouderen in podcastserie

Aandacht voor transgender ouderen in podcastserie

31 maart is Transgenderdag van Zichtbaarheid (Transgenderday of Visibility). Een internationale dag die zorgt voor zichtbaarheid en voor bewustzijn over transgenders.

Jezelf kunnen zijn
LHBTI+ ouderen van nu groeiden op in een tijd waarin je niet zomaar jezelf kon zijn, je nergens terecht kon voor informatie, zorg of ondersteuning en er nauwelijks rolmodellen waren in de media. Sommige ouderen vinden het nog steeds moeilijk om zichzelf te aanvaarden zoals ze zijn en ervaren moeilijkheden om zichzelf te kunnen zijn.

Ouder worden brengt bij deze mensen ook specifieke vragen met zich mee. Hoe zullen zorgmedewerkers en medebewoners mij behandelen als ik in het verpleeghuis terecht mocht komen? Kan ik straks waardig sterven en word ik onder de juiste naam begraven en herdacht? LHBTI+ ouderen hebben vaak ook een kleiner sociaal netwerk omdat het contact met familie en vrienden is verbroken, zij soms geen kinderen hebben en financieel minder armslag door baanverlies of hoge medische kosten. Er kunnen ook prangende vragen opkomen over de identiteit: heb ik mijn leven niet teveel voor anderen geleid? Tegen welke prijs kan ik mezelf zijn? Voor deze en andere vragen en hun stemmen van diversiteit is er nog weinig aandacht.

Trans & Oud(t)
Met de podcastserie Trans & Oud(t) willen we bewustwording hierover versterken door de stemmen van deze ouderen te laten horen in hun persoonlijke verhalen. In de podcasts komen verschillende verhalen van transgender ouderen aan bod.

Trans & Oud(t) is een initiatief van Leyden Academy en Roze 50+, ondersteund door stichting Hofje Codde en Van Beresteyn en gemaakt door Eveline van de Putte en Mirjam van Dijk.

Archief 2023Archief
2024
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009