Jolanda Lindenberg: “Ondernemende vijftigplussers zijn twee- tot driemaal succesvoller”


In elke kwartaalnieuwsbrief van Leyden Academy introduceren we één van onze wetenschappelijke stafleden aan de hand van een actueel onderzoek of nieuwsfeit. In deze editie vertelt
Jolanda Lindenberg over de nieuwe cursus Start-up Plus voor ondernemende vijftigplussers die op 15 oktober a.s. van start gaat.

Bij het woord ‘start-up’ denken we meestal aan jongeren, maar deze cursus is juist voor senioren bedoeld. Waarom?
“Het klopt dat het algemene beeld dat we bij een start-up hebben, dat van jongeren is die vanuit hun studenten kamer tussen de pizzadozen een bedrijf beginnen. Misschien is dat omdat er de laatste tijd veel aandacht is voor bijzondere tech start-ups zoals WhatsApp en Instagram. Een bekend succesverhaal is natuurlijk Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, of de jongens die vanuit hun garage Google begonnen. Maar uit onderzoek blijkt dat vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen, twee- tot driemaal succesvoller zijn dan dertigers. Om wat voorbeelden te noemen: John Pemberton was vijfenvijftig toen hij Coca Cola op de markt bracht, Colonel Sanders was vijfenzestig toen hij fastfoodketen KFC begon en de oprichter van Starbucks was eenenvijftig. Toch zijn vijftigplussers terughoudend als het gaat om het opzetten van een eigen onderneming.”

Hoe komt het dat vijftigplussers minder snel een eigen bedrijf oprichten?
“Vijftigplussers hebben vaak wat meer te verliezen. Ze hebben meer verantwoordelijkheden en zien meer mogelijke risico’s, waardoor ze wat minder snel in het diepe springen dan jongere generaties. Ze ervaren meer en sterkere belemmeringen bij de overweging om een eigen bedrijf op te richten. Zo zijn de veiligheid van een vaste baan en een goed salaris aan de ene kant en een mogelijk investeringsrisico aan de andere kant belangrijke redenen om het ondernemerschap op de lange baan te schuiven. Bovendien zijn veel van de trajecten die hen mogelijk kunnen helpen, zoals start-up cursussen, sterk gericht op jongeren. Wij willen juist de kracht van vijftigplussers benadrukken en naar voren laten komen; zij bruisen van de ideeën en met hun ervaring, expertise en netwerk hebben ze een grote kans van slagen.”

Wat kunnen deelnemers van de cursus verwachten?
“Start-up Plus is een persoonlijk, gratis leertraject waar vijftigplussers basiskennis en -vaardigheden opdoen om hun ondernemingsidee om te zetten in een eigen bedrijf. Een diversiteit aan onderwerpen zal aan bod komen, zoals klantbehoeften en -wensen, verdienmodellen, marketing en prototyping. De cursus bestaat uit een kick-off bijeenkomst op 15 oktober 2019, acht weken online leren en coaching en een slotbijeenkomst op 12 december 2019. De meest kansrijke start-up wordt trouwens beloond met een geldprijs van maar liefst 10.000 euro voor het verder opzetten van het eigen bedrijf. De inschrijvingen die we hebben ontvangen zijn al veelbelovend, maar meer ideeën zijn natuurlijk van harte welkom. ”

Start-up Plus wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese consortium EIT Health. Kijk voor meer informatie of om aan te melden op de website.