DCIM100GOPROGOPR0938.

Nieuwe collegereeks biedt handvatten voor gezond en gelukkig oud worden

Leiden, 18 januari 2017 – Iedereen wil oud worden, maar niemand wil zich oud voelen. De vraag is dan ook: hoe blijf je zo lang mogelijk vitaal, scherp en sociaal actief? Om (jongere) ouderen daar handvatten voor te bieden, heeft Leyden Academy on Vitality and Ageing de wetenschappelijke kennis op het gebied van gezond en gelukkig oud worden gebundeld in een nieuwe collegereeks. De cursus, die uit negen colleges bestaat, gaat op 7 maart 2017 in Leiden van start.

Zelf veel invloed op gezondheid en geluk
Mensen hebben zelf veel invloed op de wijze waarop ze verouderen. Zo zijn veel ‘verouderingsziekten’ zoals hart- en vaatziekten, artritis en ouderdomssuiker in feite welvaartsziekten en sterk gerelateerd aan onze leefstijl. Door gezonde keuzes te integreren in de dagelijkse omgeving en routines kan deze leefstijl duurzaam worden veranderd. Ook van groot belang voor een lang gezond en gelukkig leven is het niveau van iemands levenstevredenheid. Binnen Leyden Academy worden er methodieken ontwikkeld om inzicht te krijgen in de individuele levenstevredenheid en hoe deze kan worden behouden of vergroot. In de collegereeks ‘Gezond en gelukkig oud worden’ worden actuele wetenschappelijke inzichten gekoppeld aan praktische tips en adviezen.

Voor het eerst onderwijs aan ouderen zelf
Sinds de oprichting in 2008 is onderwijs een van de kernactiviteiten van kennisinstituut Leyden Academy. De kennisoverdracht was altijd primair gericht op beleidsbepalers, professionals en studenten. Met de collegereeks ‘Gezond en gelukkig oud worden’ wordt nu voor het eerst ook rechtstreeks aan ouderen lesgegeven. Directeur Leyden Academy en docente ir. Marieke van der Waal licht toe: “Onze missie is de kwaliteit van leven van oudere mensen te verbeteren. Dit kan heel goed via intermediairs zoals artsen en zorgbestuurders, maar we willen de wetenschappelijke kennis over gezond en gelukkig oud worden ook voor oudere mensen zelf toegankelijk maken. Minder academisch en vooral gericht op wat iemand zélf kan doen.”

Meer informatie over de inhoud en praktische details van de collegereeks ‘Gezond en gelukkig oud worden’ vindt u hier.

In geval van vragen kunt u contact opnemen met Yvonne Koemans, afdeling communicatie, via tel. (071) 524 0960 of via e-mail.

Archief 2017Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009